Hopp til hovedinnhold
Justine Kielland, Mathilde Harviken og Ada Hegerberg, 20.02-2024 i Stavanger.
Foto: Bildbyrån/Vegard Grøtt

Et uforløst potensiale: Utnytt cornermulighetene bedre. Del 4.

Å mestre cornere kan være det som skiller en seier fra et tap i fotball. Det er mange faktorer som spiller inn i denne kunsten av en dødball, fra spillets mentalitet til de små detaljene i boksbevegelsene. I denne fjerde delen av corner-serien skal jeg forsøke å adressere disse momentene, gi forslag til treningsøvelser og hjelpe deg med å utnytte kampens uforløste potensiale - corneren.

Tekst:   |  Publisert:

Fagansvarlig UEFA B, UEFA Spillerutvikler B og etterutdanning B-nivået
Niklas Nyland

Dette er den fjerde artikkelen om cornere. Trykk på de ulike lenkene for å få med deg de ulike delene om cornere.

  • Del 1: Introduksjon
  • Del 2: Korte cornere
  • Del 3: Tradisjonelle cornere

Denne artikkelen tar for seg hvordan du kan trene på cornere.

Å øve på cornere, hvordan?

Av erfaring er dødballtrening – cornertrening ikke det morsomste som spillere synes. Selv som trener kan det være utfordrende å engasjere spillerne i dødballtrening. Om du ønsker å øke effektiviteten på cornere, må det øves på. Det holder ikke bare med fine plansjer og en liten gjennomgang dagen før kamp. Målet mitt er at treningen og øvelsene skal kunne stimulere alle spillere - alle skal få rikelig med repetisjoner og øvelse - det skal være funksjonelt - det stilles krav til kvalitet - og det skal være noe gøy. Så hvordan kan du øve på dette og hva skal du øve på?

Prinsipper - momenter

Før vi går inn på hvordan øve, vil jeg trekke frem noen prinsipper/momenter som kan være nyttig å øve på:

  • Et viktig prinsipp i cornertrening er mentaliteten i boksen. Fotball handler om mer enn bare fysiske ferdigheter - det handler også om viljen til å være først på ballen og vinne duellen.
  • 1 mot 1 i boksen: Bruk av kroppsfinter og bevegelser for å vinne scoringsrom.
  • 2 mot 1 i boksen: Sperretrekk
  • Igangsetting – kort corner
  • Tradisjonelle cornere – spark ballen inn.

Forslag til øvelser

Øvelse med fokus på mentalitet i boks
Øvelsen er ofte kalt «Battleship». Banen er delt inn 3 soner, men det kan være 2 soner også.

Battleship-aktivitet med fokus på cornere (NFF)

Beskrivelse av øvelsen
3 lagsspill, der lagene bytter på å være i forsvar og angrep – alt ettersom om laget ditt scorer eller klarer å hindre mål. 3 lag med 4 – 5 spillere på hvert lag, minimum 2 keepere og 4 spillere som skal ta cornerne.

Lagene må imellom sine involveringer bli enige om hvordan de skal løse corneren: hvem gjør hva, hvem løper hvor og hva kan strategien være.
Regler:

  • Dersom det angripende laget scorer, får de fortsette å angripe.
  • Dersom det defensive laget klarer å hindre et mål eller vinner ballen, får de angripe.
  • Spillet er over nå ballen er ute av sonen/området. Hvis forsvarslaget vinner ballen, kan angrepslaget prøve å gjenvinne den, og spillet fortsetter. (en progresjon kan være å gi poeng om forsvarslaget klarer å føre ballen ut av straffefeltet)
  • Man kan sette i gang en kort corner eller legge de rett inn.

Denne øvelsen passer bra i begge fasene: angrep og forsvar. Progresjon i øvelsen kan være at du plasserer ballen på ulike steder, slik at du kan bytte på cornere og frispark fra korridor.

Øvelse med fokus på 1 mot 1 i boksen: bruk av kroppsfinter og bevegelser for å vinne scoringsrom.
Øvelsen kan brukes som en lagskonkurranse, fremfor en individuell konkurranse. Du får øvelse i begge fasene, i angrep og i forsvar.

Øvelse med fokus på å komme seg vekk fra markering. (NFF)

Beskrivelse av øvelsen
I animasjonen er det 2 lag, men du kan dele inn i flere lag. I animasjonen er blått og rødt lag delt i 2, der halvparten spiller på den ene målet og den andre halvparten spiller på det andre målet.
Det er totalt 4 ballmagasin, 2 til hvert mål. Det kan være spillere eller trener som sparker/kaster ballen inn. Magasinene er plassert nærmere målene (ca. 10 meter).
Lagene bytter på hvem som er i angrep og forsvar etter 5 minutter. Lagene teller antall mål de scorer.

Momenter
Siden denne øvelsen fokuserer på angrep, vil hovedfokuset være på kroppsfinter for å vinne scoringsrom og få motstanderen ut av balanse. Spilleren skal forsøke å lure forsvareren til å tro at han eller hun skal bevege seg i en bestemt retning før man raskt endrer retning. Her er noen forslag.

  • Ta et stort skritt i én retning før du raskt skifter retning med et annet steg i en annen retning (ofte motsatt retning).
  • Sett fart, for eksempel mot første stolpe, for så å brå stoppe (og eventuelt rygg 1 meter bakover).
  • Senk skulderen raskt i en retning for å få forsvareren til å følge etter før man skifter retning og går i en annen retning.
  • Beveg seg mot bakre slik at forsvareren åpner noe rom på fremsiden, slik at angrepsspilleren kan stupe inn i dette rommet.

Øvelse med fokus på kort igangsetting
Beskrivelse av øvelsen
Dette er i utgangspunktet et vanlig spill, men spillet starter alltid med en cornersituasjon. Angrepslaget skal selvsagt forsøke å score, og forsvarslaget skal hindre scoring. Videoanimasjonen viser 7v7 med en keeper, og du kan fint øke til 11v11. Utfordringen og ferdighetskravet øker da betraktelig. Offside er selvsagt med.

Øvelse med fokus på kort igangsetting ved corner. (NFF)

Angrepslaget fordeler roller og oppgaver: hvem som skal være igangsettere, hvem skal delta i den korte varianten, være lokkedue, hvem skal sette opp sperre, hvem skal løpe hvor. Angrepslaget kan få frie tøyler til å utforske det havet av muligheter som finnes. Skal man bli kreativ og dyktig, må det være rom for å prøve og feile.

Forsvarslaget fordeler også roller og oppgaver: hvem skal forsvare hvilke soner, hvem skal markere, hvem skal presse og hvordan tenker de å løse den kommende situasjonen.

Vinner forsvarslaget ballen er deres mål å kunne å kontre, og du kan benytte deg av ulike regler. For eksempel:

  • Vinner forsvarslaget ballen skal de forsøke å føre ballen inn i en av sonene (Sone 1 og sone 3 gir 1 mål, mens sone 2 gir 3 mål).
  • Vinner forsvarslaget ballen skal de forsøke å få ballen inn i en av sonene, enten ved å sparke ballen din eller å føre.

Ved å benytte seg av første regel vil det være enklere å øve på å gjenvinne ballen, kontra å benytte seg av regel 2. Den sistnevnte regelen krever betydelig mer av angrepslaget for å kunne gjenvinne ballen. Det anbefales å mestre regel 1 før du går over til regel 2.

Øvelse med fokus på sperretrekk
I denne aktiviteten øver du ikke på selve corneren, men du øver på momentene knyttet til å sette ulike sperrer.

Beskrivelse av øvelsen
Dette er en scoringsaktivitet der du øver på sette opp sperre i ulike situasjoner:

  • Når motstander markerer
    • En tidlig sperre
    • En sperre underveis
  • Når motstander forsvarer en sone
    • En sperre som kan komme på siden for å hindre at forsvareren kan støte utover.
    • En sperre som kan komme bak forsvareren for å hindre at han/hun klarer å rygge bakover.
    • En sperre som beveger seg sammen med medspilleren sin, og går i duellen med spilleren som forsvarer sonen sin. Det kan se ut som en slags 2v1-duell.
Øvelse med fokus på å sette ulike sperrer. (NFF)

Du har et ballmagasin på enten begge sider eller en av sidene av målet, der linjene til straffefeltet og dødlinjen møtes. Situasjonen du øver på bestemmer hvor du plasserer angreps og forsvarsspillere (se animasjon for forslag).
Har du for mange spillere involvert på en bane vil det gå utover aktivitetsnivået og antall repetisjoner. Derfor anbefales det å sette opp flere baner.

Momenter knyttet til å sette en sperre
Først, du må se til at spillere ikke lager en"obstruksjon". Det er vanligvis til en situasjon der en spiller hindrer eller blokkerer en motspiller uten å være i nærheten av ballen og uten å prøve å vinne ballen til sitt eget lag. Dette kan skje ved å plassere seg foran motspilleren for å hindre dem i å komme seg forbi eller ved å legge seg i veien deres uten å gjøre en forsøk på å spille ballen. Obstruksjon anses som en ulovlig handling og kan resultere i en frispark for motstanderlaget.

  • Timing er sentralt. Sperren må settes rett før medspilleren din ankommer/involveres. Da gir du forsvarsspilleren liten tid til å reagere eller justere seg. Å sette denne for tidlig kan også anses som obstruksjon.
  • Posisjonering av sperren: han/hun må komme seg i posisjon slik han/hun er i mellom forsvarsspilleren og lagkameraten/venninnen sin. Kroppen bør vinkles slik at forsvarsspilleren må navigere seg rundt deg for å kunne følge spilleren han/hun markerer eller for å kunne forsvare sonen sin.
  • Kontakt med forsvarsspilleren: Når sperren kommer i kontakt med forsvarsspilleren skal han/hun bremses. Man kan ikke dra eller dytte motstanderen, men kan bruke kroppsstyrken på en slik måte at man ikke går over grensen til å hindre motstanderen urettmessig. Du kan bruke skulder mot skulder der situasjonen åpner for det.
  • Balanse: De som setter sperren må se til å ha god balanse, slik at de kan absorbere kraften motstanderen kommer med når han/hun skal forbi sperren.

Øvelse med fokus på tradisjonelle cornere
Noen foretrekker å øve på cornere dagen før kamp, og det kan også være lurt. Dette vil jeg ikke gå inn på her. Jeg vil heller ikke vise en øvelse der fokuset er på tradisjonelle cornere, men jeg vil trekke frem noen perspektiver i forbindelse med trening.

  • Ha med cornere på trening, spesielt alle spillsekvenser. Å inkludere cornere gir laget ditt verdifull øvelse i å håndtere ulike cornersituasjoner. Du må øve på alle varianter: korte og tradisjonelle cornere.
  • Du kan øve på prinsippene, strategier og ulike varianter for å score mål på corner. Dette inkluderer timing, bevegelser, sperrer, utførelse av presise og harde innlegg.
  • Du kan øve på kampen om ballen. Du får mulighet til å øve på luftdueller både offensivt og defensivt. Spillere kan øve på timingen av hopp, vinnende hodeduell og beskyttelse av egen mål.
  • Selv om jeg mener at barne- og ungdomsfotballen bør ha et stort fokus på kort igangsetting av cornere, mener jeg også at det er viktig å inkludere trening på tradisjonelle cornere for å gi spillerne erfaring med ulike situasjoner. Dette er for at man skal få øve på alle type situasjoner. Skal du bli god til å forsvare deg på corner må du også øve på tradisjonelle cornere ettersom veldig mange benytter seg av slike cornere.

Oppsummering

Denne artikkelen har gitt et innblikk i hvordan du kan trene på cornere i fotball. Fra å fokusere på mentaliteten i boksen til å utføre tekniske detaljer som kroppsfinter og sperrer, har jeg foreslått noen ulike cornerøvelser. Du som må være kreativ og bruke tid for å lage gode øvelser for å stimulere spillerne dine/laget ditt. Ved å ta utgangspunkt i prinsippene i "den gode økta"-modellen i planleggingsfasen vil mest sannsynlig gjøre treningsøkta og øvelsene mer spennende og morsom. - og ikke minst utviklende for spillerne og laget!

Den gode økta med mestringsorientert ledelse.

Å inkludere cornere i treningen gir verdifull øvelse med å håndtere av ulike cornersituasjoner, og det er viktig å øve på både korte og tradisjonelle cornere for å være godt forberedt på alle eventualiteter på banen. Skal du øke effektiviteten må det prioriteres av deg som trener. Det holder ikke med gode plansjer og en rask gjennomgang dagen før en kamp!

Uansett om det er barne-, ungdoms- eller seniorfotball, er cornertrening en del av utviklingen som fotballspiller. Ved å implementere de prinsippene og øvelsene som er presentert her, kan laget ditt kanskje styrke repertoaret og forbedre effektiviteten på cornere. Så neste gang du er på trening, sørg for å inkludere cornere - det kan gi deg flere muligheter til å score flere mål og vinne flere kamper.

Lykke til!

Var denne artikkelen nyttig?