Hopp til hovedinnhold
Funino-turnering i Hamburg.
Foto: NFF

Funino – fremtidens kampformat for de yngste?

«Når nå en av verdens største fotballforbund innfører spillformen Funino obligatorisk for de yngste, var dette noe vi ønsket å se nærmere på», skriver Bo Folke Gustavson, fagansvarlig barn og ungdom i NFF, i denne kommmentaren, som har vært på Funino-turnering i Hamburg.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

Da vi fikk støtte for innføring av 3v3 (6-7års klassene) og 9v9 (12-13års klassene) på Fotballtinget i 2014, hadde vi i et par år i forkant hentet inspirasjon og referanser fra andre nasjoner i Europa, og testet det ut i noen kretser her hjemme.

Vår argumentasjon baserte seg på at «vi måtte tilpasse spillet til barna», og ikke omvendt. Altså fra et utviklingsperspektiv finne den spillformen som ga mest involvering, og derfor mestring, trivsel og utvikling ut fra alder og modning.

Våre erfaringer med 3v3 ga, ikke overraskende, samme resultat som de studier og erfaringer vi hadde fått innsyn i fra nasjoner som England, Belgia, Nederland, Sveits og våre naboer Danmark og Sverige.

For noen år tilbake, observerte jeg en Funino Festival hos det Belgiske Fotballforbundet. Det var forskjellig type aktivitet, men kampformatet var 2v2 eller 3v3 med fire mål. Når nå kanskje verdens største sær- og fotballforbund; det tyske (DFB), innfører denne spillformen obligatorisk for de yngste fra sesongen 2024/25, var dette noe vi ønsket å se nærmere på.

Funino-turnering i Hamburg.
Funino-turnering i Hamburg.
Foto: NFF

Vil nyte godt av å ha startet med Funino


Flere involveringer gir flere 1v1 situasjoner, både offensivt og defensivt, mindre baner og færre spillere gir flere mål og situasjoner for å score og hindre mål. Med dette som bakgrunn, var vi spent på hva ansvarlig i DFB, Markus Hirte, kunne fortelle oss om årsaken til at Tyskland nå gjør denne endringen.

Som ved alle typer smålagspill trakk han fram spillformens fordeler nevnt over, som han mente ga mer kreative spillere gjennom tidligere og oftere komme i situasjoner som krever raske valg og handlinger.

«Decision making» og «Game intelligence» er ord som blir gjentatt, og de er sikre på at de nye generasjoner med tyske spillere vil nyte godt av å ha startet sin fotballutvikling gjennom Funino 3v3.

At DFB velger akkurat Funino konseptet framfor vår variant av 3v3, framsto derimot litt mer uklart. Både banestørrelse og antall mål er jo veldig forskjellig, så dette ville vi gjerne vite mer om.

Vi dro derfor på en Funino-turnering i Hamburg.

Funino-turnering i Hamburg.
Funino-turnering i Hamburg.
Foto: NFF

Annen dynamikk

Turneringen i Hamburg ble arrangert av en av DFBs samarbeidspartnere 3v3 Deutschland for årsklassene U6-U8 (3v3) og U9-U10 (5v5). For de yngste; U6-U8, som vi var mest interessert i, fikk vi blant annet se at:

  • Gutter og jenter spilte sammen
  • Kun 1 x innbytter
  • Ingen dommere
  • Korte kamper på syv minutter
  • Kampleder på alle lag fikk god gjennomgang av regler og retningslinjer i forkant

Her ser vi forskjell på vår banestørrelse 15x10m og Funino 22x17m.
Her ser vi forskjell på vår banestørrelse 15x10m og Funino 22x17m.
Foto: Finn Ove Søfting, 3v3 Norge


Se spillere in action, og hvordan Hardy Bruening, leder 3v3 Germany, en av DFB partnere på denne spillformen, forklarer Funino i videoen under.

Noe mer pasningsspill eller andre relasjoner mellom medspillerne kunne jeg derimot ikke se, der er nok tyske 5, 6 og 7-åringer like som i Norge.

Så er det for tidlig å konkludere med at denne type 3v3 vil gi et bedre læringsutbytte enn vår variant. Fotball for barn handler først og fremst om at det er morsomt gjennom å bli involvert, score masse mål og få mye spilletid. Det får de i begge varianter. Men det blir spennende å følge DFB og Tyskland framover. Østerrike og Sveits er allerede i gang.

Les hva det Tyske forbundet skriver om de nye spillformene:

Var denne artikkelen nyttig?