Hopp til hovedinnhold
Ståle Solbakken.
Foto: NFF

– Du skal se noe som ingen andre ser

På kamp er det din jobb å se det som ingen andre ser og ta beslutninger som skal hjelpe laget ditt videre. Her deler landslagstrener Ståle Solbakken sine beste råd til hvordan du kan være en best mulig kampleder.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

Ståle Solbakken har ledet mange lag i kamp. Både Hamarkameratene, FC Köln, Wolverhampton og FC København. Siden desember 2020 har han vært landslagstrener for Norges herrelandslag.

Som landslagssjef har han et stort apparat rundt seg, men Ståle Solbakken er raskt ute med å understreke at god kampledelse handler om mye av det samme – uansett om du er trener i bredde- eller toppfotballen.

– Å være en god kampleder handler om å bevare roen, se helheten og tidlig kunne gjøre endringer hvis det trengs. Også må du ikke være redd for å nettopp gjøre forandringer, sier den erfarne fotballtreneren.

–Du skal se noe som ingen andre ser, vite ting som ingen andre vet og ta beslutninger som ingen andre tørr ta for å hjelpe laget ditt i kamp. Først da er du en god kampleder.

Se hva Ståle svarte på spørsmålet «Hva er en god kampleder» live fra scenen under Cupfinaleseminaret her:

Se hva Ståle svarte på spørsmålet «Hva er en god kampleder» live fra scenen under Cupfinaleseminaret her.

Forvent det uventede

Å være en god trener under kamp starter lenge før dommeren blåser i fløta.

– Som trener må du forberede deg mentalt på samme måte som spillerne gjør. Forvent det uventede, og behold roen uansett hva som skjer. For meg er det en stor utfordring.

Før kamp har laget også et taktikkmøte, hvor de snakker gjennom forventninger til kampen. Ifølge Ståle går en kamp sjeldent slik du håper og tror, og som trener må du være klar til å gjøre de endringene som kreves under kampen.

Hva er det siste du sier til spillerne før de går ut på matta?

– Det er veldig forskjellig fra gang til gang. Det er heller ingen fasitsvar. Det kan være noen få taktiske ting eller repetisjon av noe vi har snakket om tidligere. Det handler om å sanse atmosfæren. Noen ganger må den tas litt ned, andre gnager må den piffes opp. Det er heller ikke alltid jeg som sier noe, det kan være kaptein, en spiller eller assistenttrener.

Se på motstanderen

De 10 første minuttene handler ifølge Ståle om å se på motstanderen. Spiller de slik vi har forberedt oss på?

– Analyser motstanderen og gi informasjonen videre til spillerne. Samtidig er du nødt til å overlate litt av ansvaret til spillerne også, og la de ta valg basert på planen dere sammen har lagt i forkant.

Når begynner du å tenke på hva du skal si i pausepraten?

– Det tenker jeg ikke på før dommeren blåser og jeg går inn i garderoben. Under førsteomgang har jeg kanskje bedt om å få se bilder av et par situasjoner, som jeg bruker noen minutter på å analysere før laget samles.

De første fem minuttene av pausen lar Ståle spillerne få for seg selv. Tiden brukes til å puste ut, ta en banan, behandle eventuelle småskader og gjøre sine ting. Når roen har senket seg samler Ståle laget og gir noen korte og konsise meldinger.

– Dette er ikke lange prater, kun to-tre fokuspunkter som vi må forbedre eller forsterke. Det er viktig å holde det konkret og ikke gi for mye informasjon.

Se hva Ståle forklare hvordan han bruker pausenlive fra scenen under Cupfinaleseminaret her:

Se hva Ståle forklare hvordan han bruker pausenlive fra scenen under Cupfinaleseminaret.

Seks tips som gjør deg til en god kampleder:

  1. Løft blikket fra ballen
  2. Vær konkret
  3. Ikke snakk for mye
  4. Ha et kroppsspråk som ikke er demotiverende for de utpå matta
  5. Ha god dialog med kapteinen
  6. Bruk enkle signaler som spillerne forstår


Til slutt: Hvilken betydning får konteksten du er trener i for hvordan du eventuelt bør tilpasse Ståles tips til din hverdag?

Var denne artikkelen nyttig?