Hopp til hovedinnhold
Fet - Lillestrøm G13 3. august 2020

Månedens øvelse: Four corners-kombinasjoner

Har du noen gang lurt på hvordan Lillestrøm SK trener sine unge spillere? Toni Ordinas deler en av deres godt brukte øvelser på 10 - 12 års lagene i Lillestrøm SK. Øvelsen passer godt for de som er sent i barnefotballen og i ungdomsfotballen.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

Lillestrøm SK presenterer

Denne månedens øvelse, fra Lillestrøm SK, er en possession-øvelse. I denne øvelsen benyttes det konseptet med jokere, 4 spillere som står i hvert hjørne av spillområdet og 2 jokere i banne. Jokere er med laget som har ballen. Du er både i angrep og i forsvar: i stort overtall i angrep og i stort undertall i forsvar.

Toni Ordinas, utviklingssjef i Lillestrøm SK

Du kan ha mange mål med øvelsen, for eksempel:

I angrep

1. angriper: trekke på press og skape gjennombrudd.

2. angriper og 3. angriper:

• Orientere seg og være oppmerksom før mottak av ball.
  • Skape og bruke bruke posisjonelt overtall (2v1, 3v2).

I forsvar

1. forsvarer: Press på ballfører og intensitet i presset.
2. forsvarer: Stenge rom og være klar til å sikre 1F som presser ballfører.
3. forsvarer: Sikre korte avstander og kommunisere med laget.

Teknisk

Første berøring - kontroll på ballen.
Kvalitet i korte og medium pasninger.
Ballkontroll.

I denne artikkelen er målet med øvelsen å skape ulike kombinasjoner i angrep.

Her ser du hvordan Lillestrøm SK gjennomfører øvelsen.

Beskrivelse

Øvelsen krever totalt 14 spillere. Fire av disse spillerne fungerer som jokere, plassert i hvert sitt hjørne av et rektangel. I tillegg 2 jokere som befinner seg i banen. Hvert lag består av fire spillere. Jokere er på laget til de som har ballen.

Alle spillere bruker maksimalt 2 touch.

Går ballen ut av spill vil en trener ved et "ballmagasin" spille ballen inn igjen. Når et lag mister ballen fortsetter spillet: da går laget fra å være i angrep til å være i forsvar.

Hvordan score mål? I denne øvelsen får du poeng hver gang du kombinerer med en joker i et av hjørnene.

Varighet på øvelsen: 30 minutter (3 minutters arbeidstid, så 2 minutters pause - totalt 6 sett). I hver pause bytter man på jokere.

Størrelsen på banen må tilpasses alder og ferdighetsnivå. En mindre bane vil gi spillerne mindre tid og stille større krav til et høyere ferdighetsnivå.
I dette eksempelet er størrelsen på banen 25m (I) x 16m (b).

Her ser du hvordan øvelsen går i animasjonsvisning.

Hvordan introdusere øvelsen?

Når du introduserer øvelsen for første gang, anbefales det at du bruker litt tid på å fremheve de essensielle elementene og reglene i øvelse:

• start med å vise banen og forklar regler.
  • Det kan være lurt å ha en introduksjons runde, slik at de får en følelse av romforholdene og hva dette kan gå ut på.
  • Når du har alle spillere i posisjon forklarer du målet ved å vise noen eksempler.

Hvordan bygge videre på øvelsen?

Du kan ha kreative tilnærminger for å utvikle og bygge videre på øvelsen. Noen av Toni sine tips for å bygge videre er:

For å gjøre angrepsspillet mer utfordrende:

• Innfør en regel som sier at to spillere kan ikke spille frem og tilbake til hverandre.
  • Jokere har kun 1 berøring.

For å gjøre forsvarsspillet mer utfordrende:

• Gjør banen større. Dette vil kreve at spillere må forflytte seg raskere og dekke større rom.
  • Justering av antall ballberøringer/spillere vil gjøre det enklere/vanskeligere for forsvarende lag.

Fokusområder til deg som trener

• Har de offensive spillerne (2. og 3. angripere) posisjonert smart, eller løper de bare rundt og mot ballen?
  • Har spilleren som mottar ballen (1. angriper) en klar plan på hva han/hun skal gjøre, eller "tenker" 1.angriper når han/hun har ballen.
  • Spiller det angripende laget med en intensjon til å skape et gjennombrudd, eller har de ballen uten noe hensikt?
  • Presser 1. forsvarer riktig i 1v1-situasjoner?
  • Sikrer 2. forsvar han/hun som presser med riktig avstand, og 3. forsvarer dekker nødvendige rom?