Hopp til hovedinnhold
Månedens øvelse med Thomas Broch Brantsæter.
Foto: NFF

Månedens øvelse: Sonespill 6v6

Månedens øvelse handler om å utnytte ubalanse hos motstanderen, og vurdere graden av ubalanse. Thomas Broch Brantsæter, sone- og kretslagstrener i Oslo fotballkrets, viser deg hvordan du kan gjennomføre øvelsen med ditt fotballag.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

I spalten «Månedens øvelse» får du som fotballtrener inspirasjon til nye øvelser, og tips til hvordan du gjennomfører øvelsen med laget ditt.

– Månedens øvelse er en 6 mot 6-øvelse: Et sonespill som handler om å utnytte ubalanse hos motstanderen. Videre må spillerne vurdere i hvilke situasjoner motstander er i balanse, hvor det kanskje lønner seg å være tålmodige, forteller Thomas Broch Brantsæter, sone- og kretslagstrener i Oslo fotballkrets.

Se øvelsen i praksis, og hvordan Thomas forklarer den til spillerne i denne videoen!

Månedens øvelse er en 6 mot 6-øvelse: Et sonespill som handler om å utnytte ubalanse hos motstanderen.

Øvelsen passer for aldersgruppen 12-16 år, men kan med enkle justeringer brukes for både eldre og yngre spillere. Utstyret du trenger for å gjennomføre øvelsen er flate kjegler, mål og baller. Dersom du ikke har tilgang til store mål og/eller keepere kan små mål brukes i stedet.

– Du bruker de flate kjeglene til å markere en midtsone hvor starten av øvelsen skal foregå. Spillerne må spille seg ut av midtsonen gjennom godt timede pasninger og løp, før de kan score.Spillerne kan ikke drible over sonen eller skyte før de er ute av den. Når ballen har krysset linjen, kan alle spillerne løpe ut av sonen og det er fritt spill, forklarer Thomas.

Tre læringsmomenter

  1. Ballførers evne til å se raskt framover, og spille framover for å utnytte ubalanse hos motstander.
  2. Spillerne rundt ballførers evne til å gå på gode løp inn i bakrom for å true, gjerne med flere samtidige bevegelser.
  3. Spillerne må ha evnen til å vurdere om de skal ta vare på ball dersom motstander er i balanse, og for eksempel vende spillet for å skape ubalanse.

Se animasjon av selve øvelsen her

Slik fungerer 6 mot 6-øvelsen.

Var denne artikkelen nyttig?