Månedens øvelse: Motangrep 4v4

Denne månedens øvelse fokuserer på motangrep. Se hvordan Jorge Cuadrado Reyes, sportslig leder i Haslum IL, lærer bort øvelsen til Haslum G11.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

I spalten «Månedens øvelse» får du som fotballtrener inspirasjon til nye øvelser, og tips til hvordan du gjennomfører øvelsen med laget ditt. Månedens øvelse for april, Sonespill 6v6, finner du her.

– Øvelsen er en “attack-counter attack”-øvelse, altså en motangrepsøvelse, med fire mot tre pluss keeper. Øvelsen passer bra for opplæring i 7er fotball i en 1-2-3-1-formasjon, og egner seg godt for barn i 10-11-årsalderen, forteller Jorge Cuadrado Reyes, sportslig leder i Haslum IL.

I denne månedens øvelse starter fire spillere i angrep, med tre midtbanespillere og en spiss. De spiller mot en midtbanespiller, to i forsvar og en keeper på motsatt lag.

Ballen starter hos midtbanespilleren til laget i angrep. De skal forsøke å score mål, men hvis laget i forsvar får tak i ballen har forsvarsspillerne mulighet til å score i ett av de tre små målene på motsatt side av banen.

Se animasjon av månedens øvelse, motangrep 4v4, her:

Denne animasjonen viser månedens øvelse, motangrep 4v4.

For å gjennomføre øvelsen trenger du fotballer, et stort mål, tre små mål og flate kjegler for å merke opp feltet øvelsen skal foregå innenfor. Feltet bør ha en størrelse på 35x30 meter.

Tre fokusområder til deg som trener:

1. Følg med på bevegelsene til laget i angrep: Spillerne må åpne feltet når de har ballen. De må bruke midtbanespilleren som en støtte, og flytte ballen fra den ene siden av banen til den andre for å finne plass til å skyte på mål.
  2. Fokuser på overgangen angrep-forsvar når laget i angrep mister ballen.
  3. Få spillerne til å forstå at posisjonene i øvelsen er de samme som i en 1-2-3-1-formasjon i 7er-fotball.

Se øvelsen i praksis og hvordan Jorge forklarer den til laget:

Se månedens øvelse i praksis og hvordan Jorge forklarer den til laget.

Jorge forklarer at man har flere alternativer når man skal gjennomføre øvelsen:

1. Juster størrelsen på feltet: I et større felt vil det være lettere for angrepsspillerne å finne mellomrom for å spille ballen.
  2. Konkurranse mellom to lag: Sett timeren på seks minutter. Et lag starter i angrep og det andrelaget starter i forsvar. Når timeren går av bytter laget roller.
  3. Konkurranse mellom to lag: Hvert lag får ti sjanser.