Hopp til hovedinnhold
Det er bare å slippe jubelen løs, barnefotballen er i gang!
Foto: Thomas Brekke Sæteren

Endelig er barnefotballsesongen her

Barnefotballsesongen starter opp, og ifølge Bo Folke Gustavson, fagansvarlig barn og ungdom i NFF, er det nå klart for "eksamen" for det vi trenere har øvd på. Her deler han gode tips for at fotballkampen skal bli både morsom og utviklende.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

Påsken er over, skiene pakket bort, og barnefotballsesongen starter opp. Noen har trent hele vinteren, andre begynner nå å forberede seg til ukas høydepunkt; kampen. For oss trenere er det "eksamen" for det vi har øvd på, og forhåpentligvis skal se noen resultater av når vi møter naboklubben.

Her følger noen tips for at fotballkampen skal bli både morsom og utviklende!

Vi har skrevet om fokus på mestring for alle, og "den gode økta" her i tiim tidligere, og det er selvfølgelig like aktuelt i kampen. Er vi trenere mer opptatt av resultat, enn utvikling for alle på laget, velger vi ofte løsninger som fører til at noen faller utenfor, og i verste fall slutter.

Da kan våre "trenervett"-regler være gode å ha i bakhånd:

1. Jevne lag

Forhåpentligvis trener hele årskullet sammen, så setter trenerne sammen jevnbyrdige lag til kamp, med omtrent like mange spillere med ulikt ferdighetsnivå. «Topping» av lag i 1. og 2. lag skal ikke forekomme i barnefotballen.


2. Fair Play møte før kampstart

Før kampen starter må kampledere fra hvert lag, sammen med dommer, ta en kort prat for best mulig gjennomføring og ramme rundt kampen. Vi kaller det Fair Play møtet.


3. Fair Play hilsen før og etter kamp

At spillerne hilser på hverandre før kamp, og takker for kampen når den er ferdig, er en selvfølge. Det handler om respekt.


4. Tilnærmet lik spilletid

Ingen synes det er morsomt eller blir bedre av å sitte på benken. I barnefotballen skal alle ha tilnærmet lik spilletid. Det er viktig at klubben melder på nok lag, slik at det ikke blir mange innbyttere.


5. Gi ros framfor "kommandoer" fra sidelinja

I den grad det skal ropes noe fra kampleder på sidelinjen, bør det utelukkende være «konkret» ros. Husk at både gode valg og utførelser bør berømmes.


6. Juster underveis hvis kampen er ujevn

Kampen blir den beste utviklingsarenaen for begge lag når den er jevn. Her kan bytte av spillere, posisjoner og bruk av ekstra spiller ved 4 måls differanse være smarte grep.


7. Praktiser lavt press ved målspark

I femmer og syverfotball har vi innført pressfri soneregler. Disse skal sørge for at det angripende lags keeper ved målspark skal få muligheten til å sette i gang spillet på best mulig måte.


8. Gjør dommeren god

Alle både på og utenfor banen har et ansvar for å gjøre dommeren så god som mulig. Da roser vi gode avgjørelser, og kommenterer ikke de vi måtte mene er feil. Husk at kampen også er dommerens viktigste utviklingsarena.


9. Foreldre og foresatte på motsatt side

Fantastisk hvis foreldre, foresatte og andre følger barna på kamp, men de er hverken assistent trenere eller assistent dommere. For best mulig ro rundt innbytter boksen, bør de stå på motsatt side.

Klarer vi trenere å følge disse «reglene», er sjansen for at kampen blir det høydepunktet for alle den er ment å være. Visst handler det om å score mål og å hindre motstander å gjøre det samme, men på en måte hvor alle blir involvert, har det gøy, og blir enda mer glad i verdens beste idrett. Mange av oss har nok kjent på at iveren etter gode resultater, og temperaturen fra sidelinja kan bli høy. Da er det viktig at vi beholder roen, og viser oss som et godt forbilde for spillerne og en god ambassadør for klubben.

Les mer om våre regler og retningslinjer i barnefotballen her.

Lykke til med sesongen 2023!
Var denne artikkelen nyttig?