Hopp til hovedinnhold
Håkon Grøttland på FIFA seminar om talentutvikling
Foto: NFF

NFF på talentkonferanse i Belgia: Vi har mye å lære, men begynner å bli en bra spillerutviklingnasjon!

I samarbeid medNorsk Tipping

NFF ved leder for spiller og trenerseksjonen Håkon Grøttland og fagansvarlig for Talent ID Thomas Brantsæter har vært på på FIFA seminar om Talentutvikling sammen med forbunds ansatte med tilsvarende ansvar i Danmark, Finland, Sverige, Wales, Island, Belgia, Sveits og Kroatia for å bli bedre kjent og utveksle erfaringer og ideer.

Tekst:   |  Publisert:

Første dag var «Womens Game» som i fokus. Vi startet med en gjennomgang av Belgias modell og et besøk til et av forbundets fotballskoler. Belgia er spisse, og de beste jentene selekteres inn på en av disse skolene fra ungdomsskolealder av. Her bor de og her trener de. Stort fokus på fitness og rolletrening. Skolelagene spiller i serie med ett år yngre gutter.

Spillet i utvikling

Senere på dagen var det «Performance insights” fra VM i regi av FIFA. Spillet er i en rivende utvikling og de fremhever i sin rapport er at det er kortere avstander i og mellom ledd i lav og medium blokk, i angrep er lagene bredere i oppbyggingsfasen og det crosses oftere enn i 2019. Videre er det økt bruk av det de kaller «push cross». Dødballer spiller en større rolle og ikke minst; kvaliteten på keeperne har økt betydelig.

Hva med våre naboer i øst?

Dagen ble avsluttet med Sverige. Bronse i VM med et rutinert lag og nr 1 på FIFA rankingen. Ni av spillerne i troppen spiller i Sverige, 14 utenlands. De fremhever selv at et av grepene de har gjort rundt A – landslaget er å bruke mer tid på færre prinsipper i angrep og forsvar. Noe som igjen har skapt trygghet og forutsigbarhet i gruppa. Alt i alt kom det ingen overraskelser derifra. Og kanskje er det nettopp derfor de er så gode? De holder stø kurs og jobber hardt og målretta med det de tror på.

Ellers verdt å merke seg at samtlige nasjoner melder om tilsvarende utfordringer som oss rundt for få kvinnelige trenere og alarmerende mange korsbåndskader. Her har vi og andre nasjoner satt i gang tiltak som forhåpentligvis gir effekt om noe tid.

SvFF informerer
SvFFs representant går igjennom deres evaluering av siste VM
Foto: NFF

Future lag?

Utover i seminaret dreide fokuset mer over på guttefotball. Mer kompetanse og jobbing med å identifisere og utvikle sent utviklede spillere er og blir det store området innenfor spillerutvikling de kommende årene. Belgia hadde en seanse på hvordan de jobber og vi fikk se 2009 Future-laget i aksjon på treningsfeltet. De kan melde at listen over tidligere Future-spillere som til slutt ender opp som toppspillere blir lengre og lengre. Den samme erfaringen har Danmark.

Les og hør også hva Thomas Brantsæter sier om Vekst og Modning her

Thomas Brantsæter
Thomas Brantsæter på FIFA seminar om talentutvikling
Foto: NFF

Kroatia

Inspirerende å høre fra Kroatia og hvordan de tenker rundt talentutvikling. En nasjon som til tross for kun 4,2 millioner innbyggere har bronse og sølvmedalje fra de to siste VM sluttspillene.

De fremhever løkkefotballen som en essensiell del av utviklingen, og hevder at den fortsatt står sterkt. Videre jobber de med å få strukturert opp utvalgte toppklubb akademier.

Det som festet seg var imidlertid svaret på spørsmålet rundt planverk, metodikk, og treningsfilosofi;

«We don’t practice in Croatia, we compete»

Dette skal selvsagt ikke tolkes bokstavelig og handler verken om topping eller tabeller i barnefotballen. Snarere om kultur og mindset. Det fikk meg til å tenke på om det er noe vi bør ha økt oppmerksomhet på hjemme. De aldersbestemte landslagene våre presterer godt, men mot de aller beste kommer vi ofte til kort når det gjelder effektivitet og matchavgjørende situasjoner. Og vi har nesten kvalifisert oss til mesterskap med A – herrer de siste 20 årene. Muligens bør «konkurranse» flagges høyere som et sentralt treningsprinsipp for å sikre intensitet og energi som utvikler enda skarpere spillere og lag.

Hva sitter vi igjen med?

Videre har det vært gruppediskusjoner og diverse fremlegg om Talentidentifisering. Hvordan de ulike forbundene jobber, hva man ser etter / vektlegger og hvordan man bruker data i prosessen. Selve Talentbegrepet har vært en diskusjon i seg selv. Hva er et talent? Nasjonene er opptatt av mye av det samme, men vi er de som er tydeligst på at eierskap til egen utvikling / kjærlighet til spillet er selve kjernen. Alt i alt sitter jeg igjen med et inntrykk av at vi er langt fremme i Europa gjennom vår modell, men at vi må henge med på det digitale toget som går( uten at vi går oss vill i for mye fokus på kvantitative data og målinger).

Samtlige nasjoner melder om en økning av tenåringsoverganger til utenlandske akademier. De færreste her lykkes på seniornivå i den klubben de går til ( ny rapport). For de aller fleste vil det lønne seg å utvikle seg til et nivå som gjør at man spiller på øverste nivå i hjemlig liga før man går ut til en klubb som virkelig ønsker å satse på deg. Og jo «dårligere» nivå det er på den hjemlige ligaen, jo større er muligheten for å nok spilletid i en avgjørende alder. Bra for den hjemlige klubbøkonomien er det også.

Hva med oss?

På siste dag var det NFF`s tur til å fortelle om talentutviklingen i Norge ( klubb og forbund) og presentere vårt nye prosjekt «vekst og modning». Thomas Brantsæter leder dette prosjektet og det står for meg som noe av det beste ( og viktigste) fagarbeidet som er gjort så lenge jeg har jobbet i NFF.

Gjennom prosjektet har vi avdekket at det på guttesiden er et seleksjonsproblem. Øverst i pyramiden er det for få sent utviklede spillere. Spillere med stort talent, men som følge av fysiske begrensninger ikke briljerer her og nå. Derfor vil det fra nå av være Future Lag på alle våre talentleire, og vi skal spille Futurelandskamper med 15 og 16 åringene våre.

På jentesiden er det utfordringer knyttet til totalbelastning og skader. Et av tiltakene her vil være å knytte en fysisk / medisinsk ressurs ( med fotballkompetanse) til våre 18 Toppgrupper i krets. Toppgruppa i den enkelte krets blir hovedarenaen for individuell oppfølging av våre beste 13-16 åringer også på det fysiske.

Utover dette så vil temaet vekst og modning gradvis ta større og større plass i både trenerutdanning og klubbutviklingsprogram.

Det jobbes godt i mange nasjoner og vi har noe å lære av alle. Samtidig reiser jeg hjem med forsterket selvtillit på at vi er i ferd med å bli en bra spillerutviklingsnasjon

Håkon Grøttland forklarer om vår talentutvikling på FIFA seminaret
Håkon Grøttland forklarer om vår talentutvikling
Foto: NFF
Var denne artikkelen nyttig?