Hopp til hovedinnhold
En innkaster står klar med ballen. Han vurderer sine muligheter.
Foto: iStock/South_agency

Innkast: Ta kontroll og reduser risiko for balltap

Innkast kan virke som en liten del av spillet, men å mestre denne delen kan bety forskjellen mellom å beholde eller å miste ballen. I løpet av en kamp er det flere innkast enn frispark, cornere og utspark (McKinley, 2018). Selv om det kan virke trivielt, gir god håndtering av innkast en mulighet til å kontrollere spillet bedre. Hver gang du kaster inn, har du muligheten til å sette opp et godt spill og beholde ballen. Men uten en god strategi og gode prinsipper, kan et innkast raskt bli en mulighet for motstanderen til å stjele ballen – eller verre score mål eller få en målsjanse.

Tekst:   |  Publisert:

Har du noen gang sett et lag tape en kamp på grunn av dårlig innkast?

Det er potensial for forbedring i håndtering av innkast-situasjoner. Situasjonen er ikke over med en gang ballen er kastet. Den kan vare lenger enn som så. Både lagene jeg har trent, og flere av de jeg har observert, ser ofte ut til å kaste ballen uten et klart mål. Baller har blitt kastet til 50/50 dueller, rett i skuldra eller hofta til medspilleren, langs linja, eller kastet til en medspiller som blir satt i trøbbel med en gang og må sparke ballen unna. Innkast er mer enn bare en måte å få ballen tilbake i spill; det er også en mulighet til å sette opp et angrep og beholde kontroll. Forskning indikerer at det er like stor sjanse for å beholde ballkontroll etter et innkast som det er for å vinne et myntkast - omtrent 50% (McKinley, 2018). Dette kan muligens forklares ved at man ikke har et bevisst forhold til innkast-situasjoner.
Til refleksjon - Hvordan instruerer du dine spillere til å ta innkast og håndtere slike situasjoner?

Innkaster ser an muligheten.
Innkaster ser an muligheten.
Foto: iStock/South_agency

Som spiller ble jeg instruert til å kaste ballen langs linja eller til en spiller som kunne stusse ballen videre. Ønsker du å kontrollere spillet og/eller ha ballen mer enn motstanderen er ikke å by opp til en 50/50 duell veien å gå. Stone, Smith & Barry (2021) fant i sin undersøkelse at lag som kastet ballen fremover mistet ballinnehavet langt oftere enn de som kastet ballen bakover. Men å bare kaste bakover går ikke - det kan ikke være hensiktsmessig å være så forutsigbar.
Smith et al., 2021 fant også ut at lag beholdt ballen etter innkast færrest ganger nærmest eget mål. Dette kan skyldes at motstanderen forsøker å presse høyt og vinne ballen høyt oppe og nære målet.

Denne viser %-andel der laget behold ballen i 7 sekunder eller mer etter innkastet, inndelt etter hvilken sone ballen ble kastet fra. Stone et al., 2021. The undervalued set piece: Analysis of Soccer throw-ins during the English Premier League 2018-2019 season. International Journal of Sports Science & Coaching.
Denne viser %-andel der laget behold ballen i 7 sekunder eller mer etter innkastet, inndelt etter hvilken sone ballen ble kastet fra. Stone et al., 2021. The undervalued set piece: Analysis of Soccer throw-ins during the English Premier League 2018-2019 season. International Journal of Sports Science & Coaching.
Foto: NFF

I artikkelen går vi ikke innom styrkeforhold mellom lagene, har lagene noe spisskompetanse. Uansett, om vi skal bli bedre på å håndtere innkast-situasjoner, hva kan vi ha fokus på?

Innkaster

  • Er spilleren klar til å utføre innkastet raskt?

Når ballen går ut av spill kan du ha et lite «vindu» der motstanderlaget ikke er organisert og forberedt. Før motstanderlaget har organisert seg, bør innkasteren hente ballen raskt for å sette i gang spillet. Hvis denne muligheten ikke blir utnyttet, bør innkasteren stoppe opp, la sitt eget lag ta seg tid til å organisere seg, og deretter sette i gang spillet igjen. Dette kan gi innkaster tid til å ta et fordelaktig valg.
Innkasteren bør observere spillet før innkast, vurdere motstandernes posisjonering, balanse og signalene fra egne medspillere før de tar et smart valg.

Innkaster har tatt valget og er midt i utførelsen av kastet.
Innkaster har tatt valget og er midt i utførelsen av kastet.
Foto: iStock/South_agency
  • Hvor bør han/hun kaste?

Det skal være innlysende at man ikke skal kaste ballen i magen, hofta og skuldra til medspilleren. Men tar det opp allikevel. Det kan være flere grunner til at dette skjer, for eksempel er ikke innkaster bevisst på hvor han/hun kaster. Innkaster bør også være bevisst på å gi en best mulig ball til medspiller. En annen grunn til at ballen kan gå i leggen eller i magen er at medspillere er altfor nærme og det gir innkaster dårligere betingelser.
Med hensyn til dette er det viktig å ha fokus på

  • hvor skal innkaster skal kaste og med hvilken kvalitet.
  • medspillere må se til å ha god avstand fra innkaster (mer enn 5 – 6 meter)
En innkaster utfører kastet.
En innkaster utfører kastet.
Foto: iStock/South_agency

Skape rom - Lagets avstander

For å skape mer optimale betingelser for både innkasteren og laget, kan det være fordelaktig å skape større avstand mellom spillerne. Dette vil gjøre den tekniske utførelse av et innkast enklere å gjennomføre, og det vil være bedre å ha rikelig med rom å spille i. Er medspillere nært, vil motstanderen være også nært.

Et nyttig prinsipp kan være å skape rom ved å strekke i lengde, dybde og bredde.

Lagets avstander er korte ved innkast.
To medspillere til innkaster er svært nærme.
Foto: iStock/South_agency
Innkast
Innkast 11v11, der det er relativt trangt rundt innkaster
Foto: NFF
Innkast
Innkast 11v11, der det er relativt åpent rundt innkaster
Foto: NFF

Bevegelser i relasjon til hverandre

Eksempel på 1. og 2. bevegelse i relasjon til hverandre og innkaster.
Eksempel på 1. og 2. bevegelse i relasjon til hverandre og innkaster.
Foto: NFF

Hvis spillerne ikke beveger seg i relasjon til hverandre kan vi ende med at alle spillere møter eller alle spillere stikker. Det vil kun by på utfordringer.
Om innkaster og medspillere kan lese hverandres signaler og bevegelser kan det gi laget gode muligheter. Å kaste på første bevegelsen kontra andre bevegelsen kan gjøre at laget kommer seg unna motstanders press og låsing. For eksempel kan andre angriperens første bevegelse skape rom til tredje angriperens andre bevegelse, som igjen kan spille ballen kontrollert vekk fra motstanderens press.

Eksempel på flere bevegelser samtidig.
Eksempel på flere bevegelser samtidig.
Foto: NFF

Vær klar for at laget kan miste ballen i en innkast-situasjon

I følge forskning mister man ballen relativt ofte i en innkast-situasjon. Derfor kan det være smart å være forberedt på at laget kan miste ballen.

Det er ofte en back som kaster ballen, denne spilleren har ansvar for hele langsiden, men behøver det å være slik? Basert på min erfaring med unødvendige balltap på motstanderens halvdel, innførte jeg et prinsipp der backen tar innkastet på egen halvdel, mens kantspilleren kaster på motstanders halvdel. Dette er for å se til at laget er i litt bedre balanse om laget mister ballen på motstanderens halvdel.

Det er flere måter å være forberedt på, for eksempel andre strukturelle endringer som sikrer god numerisk og posisjonell balanse.

Oppsummering

Fra rollen og bevisstheten til innkasteren, til plassering og bevegelser av medspillere - alle elementer er essensielle for å beholde ballen. Det er tydelig at det er et forbedringspotensiale på dette området i norsk fotball på alle nivåer.

Men kunnskapen stopper ikke her. Ved årets cupfinaleseminar vil vi ha Thomas Grönnemark, en autentisk innkast-ekspert med over 20 års erfaring på feltet, som vil ta oss enda dypere inn i disse prinsippene. Vær sikker på at du ikke går glipp av denne muligheten til å lære mer og potensielt bli bedre på å håndtere lagets innkast-situasjoner.

Litteratur

McKinley, E. Game of Throw-ins. 2018. https://www.americansocceranalysis.com/home/2018/11/27/game-of-throw-ins

Stone., J., Smith, A., & Barry, A. The undervalued set piece: Analysis of soccer throw-ins during the English Premier League 2018 - 2019 season. 2021. International Journal of Sports Science & Coaching

Var denne artikkelen nyttig?