Hopp til hovedinnhold
Pors Fotball G19
Foto: Gert Willumsen

Månedens øvelse: A2 - Inn i prioriterte rom - Siderom og mellomrom

I samarbeid medNorsk Tipping

Pors G19-trener, Anders Aanerød Grohs, presenterer en fotballøvelse som gir mange utfordringer — men også mange muligheter — for angrepslaget. Les videre for å finne ut hvordan øvelsen er.

Tekst:   |  Publisert:

Pors fotball presenterer

I denne månedens innlegg, presenterer Pors fotballs G19 trener, Anders Aanerød Grohs, månedens øvelse som tar for seg spill på siste tredje del - mot et etablert forsvar. Øvelsen gir mange utfordringer med for angrepslaget, men også mange muligheter. I denne artikkelen er fokuset rettet mot angrepsspill, men det går fint å ha et forsvarsfokus også. Denne kan man allerede introdusere fra aldersgruppen 13 års alderen og passer fint i alle aldersgrupper oppover. Videoeksempelet er fra G19-laget til Pors.

Anders Grohs til venstre. Broren Fredrik Grohs til høyre.
Anders Grohs til venstre. Broren Fredrik Grohs til høyre.
Foto: Gert Willumsen

Mål: Komme seg inn i og videre ut fra prioriterte rom, mellomrom og siderom.

A2 - Inn i prioriterte rom - Siderom og mellomrom

Beskrivelse

2 lag av 6 spillere (+ evt. jokere) og 1 eller 2 vegger. Angrepslaget skal forsøke å vende spillet fra en vegg til den andre veggen.

Du får poeng om laget kommer seg fra en side til den andre via midten, men om ballen går fra "vegg til vegg" får du ikke poeng.

Et lag spiller vertikalt og et lag horisontalt, altså angrepsretningen til lagene som har ballen er forskjellige.

Størrelsen på banen må tilpasses alder og ferdighetsnivå. En mindre bane vil gi spillerne mindre tid og stille større krav til et høyere ferdighetsnivå. I dette eksempelet er størrelsen på banen 30m (L) x 30m (B)

Hvordan introdusere øvelsen?

Vi bruker litt tid på å vise øvelsen: vi gjør det ved å gå gjennom hensikten, viser og forklarer på banen. Så fort alle har forstått spillet lar vi spillet gå.

Hvordan bygge videre på øvelsen?

Det finnes flere muligheter. Den kan taes inn i en frispillingsøvelse-kontekst, men også mot etablert på siste tredjedel. I selve øvelsen, kan man gjøre banen mindre, gjøre om til et rektangel, justere antallet spillere. Her kan man utforske forskjellige romforhold: jo mindre bane, jo høyere krav til angrepslaget.

Redaksjonens forslag til en variant er at angrepslaget kan angripe et mål om man klarer å spille fra en side til den andre. Om spillområdet er rett utenfor straffefeltet kan man benytte seg av dette området når når ballen har gått til den andre veggen. Når "veggen" mottar ballen kan han/hun føre ballen mot dødlinjen eller mot mål for så å legge inn eller spille den i bakrom.

Fokusområder til deg som trener

Det kan være en rekke fokusområder, men det er viktig å ikke ha for mange til enhver tid. Herunder finner du noe du kan fokusere på:

  • Trekke på seg press for så å spille ballen videre.
  • Kroppsstilling: Slik at du kan ta med ballen fremover på på første berøring.
  • Holde rom åpne
  • Orientere hele tiden; se og oppfatte situasjonen, vurdere og beslutte hva som er best å gjøre.
  • Motsatte bevegelser for å skaffe seg rom.
    Anbefaler 1-2 momenter per gang man kjører øvelsen.
Var denne artikkelen nyttig?