Hopp til hovedinnhold
Øyvind Larsen snakker om viktige prinsipper i forsvarsspillet

Soneforsvar - fra prinsipper til læringsmomenter

I samarbeid medNorsk Tipping

NFFs Øyvind Larsen skriver om viktige prinsipper i forsvarsspillet

Tekst:   |  Publisert:

Koronatida har paradoksalt gitt oss i utdanningsavdelingen tid til å produsere.

Heftet «Mot det ferdige spillet – fra nier til ellever» er lansert. Det samme er «Barnefotballkeeperen – hvordan ta med seg spillets idé i trening og kampen». Landslagsskolen er revidert.

Under den mest nedlukka koronatida blei to øvelsesbanker utviklet til barne- og ungdomssegmentet, og mottakelsen var god. Ei digital verktøykasse for gjennomføring av TINE Fotballskole gjorde sitt til at over 400 fotballskoler og blei gjennomført i sommer. Nær 55 000 barn deltok.

Samtidig tok over 1000 trenere deler av Grasrottrenerkurset via E-læring og Teams. Praksis gjennomføres i disse dager.

I tillegg er følgende prosjekter i mål/videreutvikles:

  • Tilleggsmodul forkurs UEFA B – kurset E – læring
  • E-læringsmoduler til ordinært UEFA B-lisenskurset
  • UEFA A-lisenskurset videreutvikles

I løpet av høsten vil vi publisere et digitalt temahefte: Soneforsvar – fra prinsipper til læringsmomenter.

Heftet vil inneholde soneforsvarets hva - hvordan - hvorfor? Masser av illustrasjoner og animeringer vil prege stoffet. Tror det blir bra. Når kommer dette heftet ut? Når det er bra nok!

Under kommer en smakebit. Litt stykkevis og delt. Bare for å pirre fotballfolket. Her et foreløpig manus rundt «å komme på rett side».

Å komme på rett side

Ofte hører vi at grunnregel nr. 1 i forsvar er å komme på rett side av ball og motstander. Vi hører til stadig kommandoen “kom på rett side” - fra mange trenere. Kommandoen er grei nok. Men den må forståes rett - i et soneforsvar.

På rett side av ball vs på rett side av ball og motstander

Distinksjonen på rett side av ball vs. på rett side av ball og motstander er mer enn en distinksjon. Det er forskjellen mellom et markeringsforsvar og et soneforsvar. Og det er forskjellen mellom et soneforsvar og et godt soneforsvar.

I figur nr. 1 følger spillere angrepsspilleres løp, mens i figur nr. 2 forholder forsvarene seg til spillsituasjonen og 1. forsvares evne til å nekte gjennombrudd eller å vinne ballen.

Figur som viser angrepsspilleres løp i et soneforsvar – NFF
Figur 1: Følger spillere angrepsspilleres løp
Figur som viser hvordan et lag kan etablere et godt soneforsvar og hindre gjennombrudd – NFF
Figur 2: Her forholder forsvarene seg til spillsituasjonen og 1. forsvares evne til å nekte gjennombrudd eller å vinne ballen.

Når et soneforsvar er i balanse er det kun spillere i det bakre ledd som både er på rett side av ball og motstander. Finnes det dårlig timede løp hos motstandelagets angrepsspillere, lar det bakre forsvarsleddet spillerne løpe i/bli i bakrommet.

På rett side

I et soneforsvar gjelder altså å komme på rett side av ball i større grad enn å komme både på rett side av angrepsspiller og ball.

På rett side - i riktige posisjoner

Et forsvarslag i god balanse har press på ballfører, sikring og har spillere som dekker og kontrollerer de mest «sårbare» rommene for gjennombrudd på banen.

Figur som viser et forsvar i god balanse
Figur 3: Et forsvar i god balanse.

På rett side - tidsnok

Fotballspillet er et spill med stadige skifter fra angrep til forsvar. Og fra forsvar til angrep. Noen av disse skiftene er «klart definerte» gjennom frispark, corner, kast og avspark. I spill kan skiftet komme fort. Fra angrep til forsvar. Fra forsvar til angrep. I tillegg har vi situasjoner der vi ikke vet hvem som eier ballen. Ingen har kontroll.

En figur som viser hvordan et lag kan forsvare seg når motstanderen har hjørnespark
Figur 4: Er vi i angrep eller forsvar eller motstanders hjørnespark?

Et lags evne til å omstille fra angrep til forsvar er av avgjørende betydning for forsvarsevnen. Noen spillere ta dette kjapt. Andre trenger mer tid på å tilegne seg denne ferdigheten. Noen lærer det aldri. Her står det oftere på viljen enn evnen.

Når presset glipper

Når presset glipper må nærmeste forsvarsspiller inn i ballfører. Uttrykket å oppholde er nesten fraværende i fotballterminologien. «Delay» var et eget forsvarsprinsipp i den opprinnelige spilleprinsippmodellen. 1. forsvareren må ofte oppholde, ødelegge vinkler for videre gjennombrudd for at spillerne «bak» skal gjenopprette balansen. Alt for ofte ser vi 1. forsvarere som er for hissige og blir spilt av. Dette øyeblikket er avgjørende for forsvarspillets evne til å hindre gjennombrudd og evnen til å vinne ballen lavere på banen. Dette skiller klinten fra veten. Dette kaller jeg «the Golden Moment». Resten av spillerne forholder seg til dette:

a) Spillere på feil side jobber seg ned på rett side.
b) Alle avstander justeres.
c) Vern om bakrom – sikkerhetsventil

Målet et er å bli smale og trange.

En figur som viser at et lag ikke klarer å opprettholde presset og må finne balansen på nytt
Figur 5: Presset glipper og vi må opprette balanse på nytt.

I internasjonal fotball ser vi at lag hyppig veksler mellom høyt og lavt press. Det lave presset er langt lavere enn det vi forbinder med lavt press i Norge. Å kunne ligge lavt og kontrollert krever en forståelse at det lønner seg. Spillere skal kunne «stå i det» med den fellesforsåelser: «Vi har kontroll – her slipper de ikke til: her vinner vi ballen – i det rette øyeblikket».

Må vi alltid komme på rett side i forsvarsspillet?

Stort sett ja, men to situasjoner skiller seg ut med et nei:

1. Når fremre ledd - les spisser - er blitt spilt er hovedoppgave i forsvar å “ta ut” angrepsspillere i bakre ledd, som kan brukes som støttespillere. Samtidig må spissene posisjonere seg slik at de er mulig å nå ved ballerobring og/eller klarering.

2. Når forsvarsspiller er nær ballfører på feil side - og sammen med 1. forsvarer på rett side - kan lage en “sandwich - situasjon” og vinne ballen. Særs ofte ser vi spiller på feil side jobber seg samvittighetsfullt ned på rett side - uavhengig om denne kan vinne ball på feil side. «Blir ball spilt forbi meg – kan jeg svise ny ballfører – sammen med 1. forsvarer på rett side?». Her har mange trenere, lag og spillere mye å gå på. Et prep er å «ansvarliggjøre i par»: kant hjelper back, dyp spiss hjelper sentral midt, sentrale midt hjelper stoppere.

Figur som viser hvordan forsvarsspiller på feil side av ballfører og førsteforsvarere på riktig side kan lage en sandwich-situasjon
Figur 6: Førsteforsvarere på begge sider, foran og bak ballfører: Sandwich

Håper smakebiten fremmer lysten for å jobbe med forsvarsspill. Både i forkant og i etterkant av publisering.

Var denne artikkelen nyttig?