Gamification, trenernes verktøykasse og fokus på hodeskader var noe av det som sto på agendaen da fotballtrenere fra hele verden møtes i Philadelphia for å delta på verdens største møteplass for fotballtrenere.
Tekst: | Publisert: (Oppdatert: )
US Soccer Coaches Convention kan smykke seg med tittelen “verdens største møteplass for fotballtrenere». Hvert år samles trenere fra hele verden for å bli oppdatert på nye produkter og trender og knytte bånd med andre trenere på tvers av landegrenser.
– Å møte trenere fra andre kulturer enn vår, gå på spennende foredrag og besøke en messehall med et tusentalls produkter knyttet til fotballen, gir både ny kunnskap og inspirasjon forteller Bo Folke Gustavson, som jobber med trener og spillerutvikling for barn og ungdom i Norges Fotballforbund (NFF).
Her er noen trender og tendenser fra messen, og tips til hvordan du kan dra nytte av dem i treningen:
1. Gamification som virkemiddel i barne- og ungdomsfotballen
Gamification er et begrep som blir stadig vanligere på tvers av grener, fra klatring til tennis – og nå også fotball. Gamification handler kort fortalt om å oppmuntre til deltagelse ved å inkludere elementer av «gaming» i treningsøkten. Det gjør du for eksempel ved å inkludere ulike leker hvor spillerne premieres i form av poeng, mål, merker eller lignende i treningsøkten.
– I fotball handler gamification om å utfordre spillernes kreativitet og evne til å utforske nye måter å løse situasjoner på i spillet. Bruk av premiering og «straff» for å motivere for bedre læring er en viktig del av det, forklarer Bo.
– De viktigste poengene er at gamification gjør at treningen oppleves som mer morsom, noe som kan bidra spesielt positivt for å tiltrekke de yngre spillere.
Slik kan du inkludere gamification i treningsøkten:
- Playmakers er et introduksjonskurs i fotball for jenter mellom 5-8 år. Målet er å introdusere de yngste jentene for fotball gjennom gode treningsøkter der ulike Disneykarakterer tas aktivt i bruk. Se mer om Playmakers her.
- Tenk på hvordan en øvelse kan gjøres mer morsom ved å inkludere for eksempel poenggiving. For eksempel ved å gi ett poeng for det dere har fokus på, og ikke bare ved scoring.
2. Treneren i fokus
Det er tydelig treneren står i fokus, både her hjemme og i USA. MensUS Soccer Coaches Convention består av over 200 forelesninger, og tema for flere av disse handlet om hvordan ulike organisasjoner jobber for å bygge opp trenere, og for å gi dem verktøyene de trenger for å lykkes i trenerrollen.
– På dette punktet er det lite forskjell mellom USA og Europa. Vi mener alle at trenerne har en nøkkelrolle i utviklingen av morgendagens spillere, og at mye starter med spillerglede. Da er det viktig å gi trenere kunnskap, støtte og inspirasjon, forklarer Bo.
Her kan du finne gode verktøy for deg som er trener:
- Ta et kurs. Se oversikten her
- Ta trenerutdanning
- Få inspirasjon til ferdige økter du kan bruke på neste trening her
- Se oversikt over flere verktøy her
3. USA sitt fokus på hodeskader
Et av temaene som skapte mye gode diskusjoner mellom trenere på tvers av landegrenser, er USA sitt forbud mot heading i barne- og ungdomsfotballen. Fra før forbudet gjeldt opp til U11, men er nå utvidet til å gjelde opp også U13. Forbudet er knyttet til andelen hjernerystelser generelt i fotballen, og forskere som nå jobber med å avdekke om headinger kan være skadelig. Så langt har forskningen ikke klart å knytte dette til barne- og ungdomsfotballen.
– I USA har det ført til et marked for mer eller mindre praktiske varianter av hodebeskyttelse til bruk i fotballen. Jeg talte ikke mindre enn fem leverandører, og hadde gode diskusjoner med flere av dem, hvor jeg argumenterte for NFF sitt syn på heading i barnefotballen, forteller Bo, som er fagansvarlig barn og ungdom i NFF.
– I norsk sammenheng er dette noe jeg har snakket en del om tidligere. Jeg er ikke spesielt bekymret for heading i barne- og ungdomsfotballen, norsk forskning viser at det er veldig lite av det. Med våre nye lettballer i barnefotballen, ønsker jeg at det heller trenes mer på å heade. Det vil både styrke nakkemuskelatur og gi bedre teknikk, et syn som også UEFA støtter.