Fra grunnleggende prinsipper til hvilke kurs du bør kombinere for å få den trenerrollen du ønsker deg – her er en introduksjon til NFFs trenerutdanning.
Tekst: | Publisert:
NFFs utdanningstilbud er bygget opp rundt UEFAs ramme og struktur for innhold og gjennomføring av trenerutdanning. Bestått UEFA utdanning utlyser aktuelle lisens i alle medlemsland.
Kursene i trenerstigen er strukturert slik at du kan jobbe deg gjennom trinnene gradvis. På den måten kan du teste teori i praksis og få tid til å opparbeide deg både erfaring og selvtillit før du går videre.
Selv om tema og nivå varierer, er alle kursene bygget på de samme prinsippene.
Grunnleggende prinsipper i NFFs trenerutdanning
Læringsinnholdet speiles med vekt både i teori og praksis, i tillegg vil holdninger og evnen til refleksjon utfordres. Det tas sikte på å utvikle treneren i forhold til de utfordringene hun/han møter til daglig på treningsfelt, kamp, i klubben, og på alle andre relevante arenaer.
Trenerutdanningen tar utgangspunkt i en spillsentrert læringsmodell. Fotball er en kompleks idrett der trening i stor grad bør gjøres i spillet, med medspill, mål og motspill.
Det gis ikke opplæring i én bestemt fotballfilosofisk retning, men som referanse i utdanningen brukes programmene: NFF Sportsplan og landslagsskole, NFF Skoleringsplaner 6-12 og 13-19. På de høyeste nivåene av trenerutdanningen vil store deler av referansene hentes fra internasjonal fotball.
Barne- og ungdomsfotball, trenerutdanningen følger NFF og NIFs regler og retningslinjer for barne- og ungdomsfotball.
Innholdet på NFFs trenerutdanning er definert under fem hovedkategorier, som tematiseres med forskjellig vekt og dybde på de forskjellige utdanningstilbudene. Kategoriene, alltid fra et «fotballtrenerperspektivet», er som følger:
Fotballfag: Alt om spillet, spilleren og laget i spillet
Læring/utvikling: Om strategier og virkemidler for best mulig læring og utvikling.
Lederskap: Om ledelse av individer og grupper.
Klubb/organisasjon/miljø: Om interne og eksterne aktører i, og rundt fotballen.
Egenutvikling: Bevisstgjøringen av egen trenerrolle og -profil, samt graden av fokus på videre utvikling som trener.
Trenerutdanning for ulike trenerroller
NFFs trenerutdanningstilbud er tilpasset forskjellige trenerroller, der det finnes kombinasjonsmuligheter:
Utdanning med hensyn til hovedtrenerrollen: NFF Grasrottreneren, UEFA B, UEFA A og UEFA Pro.
Spesialistutdanning med hensyn til rollen som keepetrener: NFF Keepertrener B og A, samt UEFA keepertrener A.
Spesialistutdanning med hensyn til rollen som spillerutvikler: NFF Spillerutvikling B og UEFA Spillerutvikling A.
Det legges opp til at det inngår gode perioder med praksis gjennom utdanningsløpet. I praksis vil det si at det bør gå mist ett år mellom hvert utdanningsnivå treneren forserer trenerutdanningen. Begrunnelsen for dette er at læring skal sette seg i praksis og reflekteres over mellom hvert utdanningstrinn.