Hopp til hovedinnhold
Ardian Gashi
Foto: NFF Vestfold

En av favorittøvelsene til Ardian Gashi: Balkansk Firkant

I samarbeid medNorsk Tipping

Tekst:   |  Publisert:

KA Trenerutvikler i NFF Vestfold
Ardian Gashi

Ardian Gashi, den tidligere midtbanespilleren, er ansvarlig for trenerutvikling i NFF Vestfold, har brukt årevis på trenerfaget etter sin spillerkarriere. I denne perioden har han vært mye på feltet og vært trener. Han har en favorittøvelse og han kaller den "Balkansk Firkant".

"Balkansk firkant"

Denne øvelsen, en kombinasjon av ballbesittelse og målfokus, gjør at Ardian liker den godt siden den også fremmer konkurranse og samhandling mellom angrep og forsvar. "Balkansk Firkant" utfordrer spillere til å tenke på tid og rom, samt å opprettholde høy intensitet gjennom hele økten. Gashi legger vekt på betydningen av å beherske grunnleggende ferdigheter for å dra full nytte av øvelsen.

Her er hvordan øvelsen fungerer

  • Tre lag er involvert, med 6 spillere på angrep og 3 på forsvar, i tillegg til keepere på hver side.
  • Keeperne er en del av det forsvarende laget og jobber sammen med de tre spillerne for å forhindre mål. De konkurrerer også seg imellom for å holde antall mål sluppet inn så lavt som mulig.
  • Angrepslaget må fullføre minst fem pasninger før de kan prøve å score, og de må score innen den ellevte pasningen.
  • Hvis angrepslaget scorer, går ballen over i den andre firkanten. De 3 resterende på forsvarslaget som står i "døsonen" (mellom) boksene, skal inn og presse i den andre firkanten. De 3 som var først i forsvar må inn i "døsonen".
  • Hvis forsvarslaget vinner ballen eller tvinger angrepslaget til å miste ballen over sidelinjen, bytter de to lagene roller.
  • Om det forsvarende laget vinner ballen kontrollert og sparker en langpasning over til den andre firkanten, blir det forsvarende laget belønnet med ett poeng.

Gashi understreker viktigheten av følgende punkter under utførelsen av øvelsen:

I angrep:

  • Kollektivt ansvar: Spillerne må alltid sikre at laget har bredde, dybde og bevegelse for å skape muligheter.
  • Individuelt fokus: Spillerne må kontinuerlig justere vinkler og avstander for å være spillbare for medspillerne.

I forsvar:

  • Kollektivt samarbeid: Det er essensielt å jobbe som en enhet i presset, i stedet for individuelt 1 og 1. Aggressivitet og samlet er nøkkelen.
  • Individuelt ansvar: Spillerne må være hurtige i forflytninger og presse tett som førsteforsvarer. Når de 2. eller 3. forsvarer må de også være i stand til å justere posisjonene sine raskt, avhengig av hverandres bevegelser og «roller».

Gjennom "Balkansk Firkant" mener Ardian Gashi at spillere vil utvikle både individuelle ferdigheter og et kollektivt tankesett.

Var denne artikkelen nyttig?