I denne artikkelen tar Jonas Hjartholm Denk og Kristian Møll oss igjennom masteroppgaven deres "Organisasjonskultur og autonomistøtte: En kvalitativ studie av ungdomstrenere og administrative ledere i en norsk eliteserieklubb".
Tekst: | Publisert: (Oppdatert: )
Ledere og ungdomstrenere i toppfotballklubber kan være en vanskelig tilgjengelig gruppe, og denne studien representerer en sjelden mulighet til å få innsikt i deres opplevelser og erfaringer knyttet til organisasjonskultur og autonomi støtte i en norsk eliteserieklubb i fotball.
Analysen av de empiriske funnene rundt organisasjonskultur viser at både ungdomstrenere og administrative ledere opplever organisasjonskulturen gjennom et sett av verdier, normer og virkelighetsoppfatninger forankret i klubbens kristne verdigrunnlag. Informantene tar klubbens uttalte verdier som utgangspunkt for oppførsel, men at denne samtidig kan styres av de mer uskrevne reglene i organisasjonen som har utviklet seg over tid.
Når det gjelder oppgavens andre del som handler om autonomistøtte, forteller ungdomstrenerne at de opplever en betydelig grad av dette i sitt daglige arbeid. Særlig når det gjelder beslutninger knyttet til eget lag, innenfor klubbens rammer og retningslinjer. De administrative ledere inntar en støttende rolle, og til tross for fagplaner og standardiserte retningslinjer, opplever trenerne fortsatt stor grad av autonomi og tillit.
Et annet interessant funn og en viktig diskusjon er imidlertid å vurdere i hvilken grad disse retningslinjene påvirker den reelle autonomien. På den ene siden kan retningslinjene sikre konsistens og kvalitet, mens de på den andre siden kan begrense trenernes faglige frihet og kreativitet. Dette kan føre til en skjult form for kontroll som undergraver trenernes opplevelse av autonomi.
Til slutt vil vi kort nevne mulige sammenhenger mellom organisasjonskultur og autonomistøtte. Basert på funnene i studien, kan det argumenteres for at disse to – til en viss grad – er knyttet til hverandre. En kan anta at klubbens organisasjonskultur setter rammene for om trenerne opplever autonomistøtte i sitt daglige arbeid. Det kommer for eksempel frem i vår analyse at medmenneskelighet er en sentral faktor i klubbens kulturinnhold. Det å bli sett, hørt og respektert, kan antas å legge til rette for at trenerne får mulighet til å delta i beslutningsprosesser, og dermed styrke opplevelsen av autonomistøtte.