Hopp til hovedinnhold

Grasrottrenerkvelden

Grasrottrenerkvelden er et samarbeid med Norsk Tipping, og er et to timers opplegg for deg som akkurat har blitt, eller ønsker å bli trener.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

Barnefotballkvelden relanseres under ny innpakning, der målgruppen er trenere, eller de som kunne tenke seg å bli det.

- Dette gjør vi for å forsikre oss om at klubbens oppstart av barnefotballag for de yngste skjer med en trygghet om at trenere har et minimum av kompetanse, og at de følger fotballens verdier og retningslinjer. Vi håper også å rekruttere mange nye trenere til vår grasrottrenerutdanning, sier fagansvarlig for barn og ungdom, Bo Folke Gustavson.

Grasrottrenerkvelden er et samarbeid med Norsk Tipping, og er et to timers opplegg for deg som akkurat har blitt, eller ønsker å bli trener. Kvelden gir deg en kortfattet innføring i hvordan man organiserer god fotballaktivitet for de minste. Man vil også få forslag og demonstrasjon av noen enkle øvelser og økter som gir morsom og utviklende aktivitet. Kvelden avsluttes med en oppsummering og diskusjon rundt teori og praksis.

Hvis det høres ut som Grasrottrenerkvelden er noe for deg, bør du snakke med klubben din, og be de arrangere en slik kveld i samarbeid med fotballkretsen.

- At vi får trenere for de yngste med noe formell kompetanse er noe av det viktigste vi kan bidra med, både når det gjelder rekruttering av nye barn, og beholde flest mulig. I et spillerutviklingsperspektiv er det selvfølgelig avgjørende at barna opplever morsom og utviklende aktivitet. Dette krever et minimum av utdanning, hvis du ikke har trenererfaring fra tidligere. Vi kaller det «den gode oppstarten», og her vil Grasrottrenerkvelden spille en viktig rolle framover. Vi håper derfor klubbene tar kontakt med de lokale kretsene for å få gjennomført dette, helst før sesongen setter i gang, sier Gustavson.

- Norsk Tipping er stolte over å samarbeide med NFF om å bidra til at det blir enda flere og bedre Grasrottrenere i fotballen. Vi mener Grasrottrenerkvelden er et strålende initiativ for å vise frem hva det betyr å være trener i barnefotballen og gi en god oppstart både for barn og voksne. Grasrottrenerkvelden skal være med på å senke terskelen og ufarliggjøre det å melde seg som Grasrottrener, og samtidig gi innsikt i hvor givende og morsomt det er å være trener, sier Preben Stai i Norsk Tipping.

NFF Nordmøre og Romsdal har vært en viktig bidragsyter i utformingen av det nye konseptet, og de har de siste årene gjennomført et lignende opplegg blant sine klubber med stor suksess. Det er derfor ikke tilfeldig at denne kretsen, med Stig Arild Råket som ansvarlig for trenerutdanningen, blir brukt som pilot.

- Gjennom samtaler og observasjon av dyktige lokale trenere, samt egen prøving og feiling, har vi funnet en mal som treffer på mange viktige punkter. Det er stor aktivitet, som krever små flater, alt med ball, lek og konkurranser. Det finnes utallige variasjoner ut fra malen, som gir rom for kreativitet. Aktiviteten er lagt opp på en måte som gir implisitt læring innenfor mange områder – blant annet sjef over ball, hurtighet, 1v1 offensivt/1v1 defensivt. I tillegg er det bakt inn noen nyttige virkemilder til trenerne som vi ser har hatt stor effekt. Når vi er ute og observerer klubbtreninger i ulike settinger, legger man raskt merke til de trenerne som har vært på Grasrottrenerkvelden, sier Råket.

Barnefotballkvelden var tidligere et tretimerskurs som blant annet fungerte som et minimumskrav i Kvalitetsklubb hvis man skulle være trener i barnefotballen. Da de nye grasrottrenerkursene med e-læring, klasserom og praksis kom i 2017, ble kravene til kompetanse revidert.

- Dermed forsvant dette kurset mer eller mindre. Når vi nå børster støv av det igjen, er det ikke som et kurs som gir formell kompetanse, men som en rekrutteringsarena for klubbene til å få med nye trenere i forbindelse med oppstarten av barnefotballsesongen. Så håper vi selvfølgelig at vi får flere til å melde seg på kurs i etterkant av kvelden også, sier Gustavson.

Klikk her for å se presentasjon av Grasrottrenerkvelden

Var denne artikkelen nyttig?