Fotballkretsen i Nordmøre og Romsdal har de siste par årene hatt stor suksess med å besøke klubbene med ett opplegg for å hjelpe nye og uerfarne trenere igang i barnefotballen. Det var også de som ble brukt som inspirasjon ved utvikling av Grasrottrenerkvelden. Her forteller KA Trenerutvikling i kretsen, Stig Arild Råket, om sine erfaringer.
Tekst: | Publisert: (Oppdatert: )
Nordmøre & Romsdal er en av de minste fotballkretsene i Norge målt i antall lag, men har en rik historie og sterk fotballkultur som gjør at aktiviteten på alle nivå drives på en fin måte. Fotballen står sterkt i lokalsamfunnet, den engasjerer, skaper entusiasme og tilhørighet. Det ligger fotballbaner nesten rundt hver sving. På herresiden har vi flaggskip med Molde FK og Kristiansund BK, på kvinnesiden har vi ikke lag, men en rekke enkeltspillere som markerer seg både nasjonalt og internasjonalt. Vi har mange dyktige personer, både trenere og ledere, som gjør en drivende god jobb i det daglige, til glede og inspirasjon både for klubben de er i, nærmiljøet de hører til og for oss heldige som forvalter fotballen i kretsen.
En av disse dyktige personene (som trekkes fram for sitt bidrag i denne sammenheng) er Magnus Ellevold Strand. Magnus er trener i Molde FK, tilknyttet klubbens utviklingsavdeling Akerakademiet. Som en del av jobben hadde han ansvar for klubbens fotballfritidsordning. I søken etter bedre aktivitet, hentet han inspirasjon fra ulike steder, som han over tid testet ut og merket at det ga det han ønsket:
- Stor aktivitet, som krevde små flater
- Alt med ball
- Lek og konkurranse
- Enkelt å planlegge og organisere, men samtidig utallige variasjoner, med rom for kreativitet
Bedre aktivitet for spillerne – enklere hverdag for trenerne. Vinn – vinn.
I grunn er det ikke så mye nytt fra hvordan ting var før, men med bevisstgjøring rundt enkelte detaljer har man justert ting til det bedre. Effekten var merkbar, dette ga inspirasjon! Hvordan kan vi videreformidle dette til flere? Vi vekket til live barnefotballkveld, fra nå kalt Grasrottrenerkvelden.
Det har blitt et nyttig verktøy på mange måter! Siden vi rullet i gang høsten 2021 er 38 av 41 klubber med barnefotball i kretsen blitt besøkt. Fin inngang til å komme på besøk også ut i de små klubbene, i tillegg til de større klubbene. Vi har passert 80 kvelder, mange klubber har fått flere besøk. For å få til dette, har vi fått god hjelp av kretsens toppklubber Molde FK og Kristiansund BK (gjennom utviklingsavdelingene Akerakademiet/NEAS Akademiet). De ser stor nytte av å kunne være med ut og bidra.
"For KBK så er Grasrotkvelden som et Kinderegg. Læring - mestring - samspill. Vi har klokkertro på at samarbeid mellom topp- og breddeklubber i dialog med krets, gir både større effekt og høyere kvalitet. Både sportslig og omdømmemessig er det gode grunner til at vi som toppklubb er vårt ansvar bevisst, regelmessig være til stede der aktiviteten skjer, og vil kontinuerlig jobbe for å skape fotballglede på Nordmøre for barn og unge", uttaler NEAS Akademiets utviklingsleder Leo Totev.
I fasen vi har vært i nå, har det meste dreid seg inn mot barnefotballen, men dette kan mer eller mindre direkte overføres til ungdomsfotballen. Det arbeidet er vi i gang med. 1v1-sekvensene er blitt en fast del av Landslagsskole-øktene på alle nivå i Nordmøre og Romsdal.
«Jeg har vært trener i alt fra barnefotball til senior i 22 år, dette er det mest magiske jeg har vært borti noen gang!» sier KA Sport i Klubb Johnny Bach. «Du får med så mange elementer - score mål, hindre mål, kamp om ballen, konkurranse, intensitet, med en super-enkel organisering». Bach har praktisert innholdet på alt fra barnefotball, sone/kretslag/Toppgruppe og til og med på seniorlag.
Les mer om Grasrottrenerkvelden her