Hopp til hovedinnhold
Håkon Grøtland.
Foto: NFF

Håkon Grøttland: – Vi må la spillerne prøve og feile

I samarbeid medNorsk Tipping

Læring og utvikling forutsetter prøving og feiling, mener leder for spiller- og trenerutvikling i NFF, Håkon Grøttland. Han gir råd til deg som vil bli en bedre trener.

Tekst:   |  Publisert:

– Forbedring skjer gjennom tusener av ørsmå nederlag, og størrelsen på suksessen din er bestemt av hvor mange ganger du har mislykkes med noe.

Håkon Grøttland, leder for spiller- og trenerutvikling i Norges Fotballforbund, leser høyt for deltakerne på Equinors Talentleir i Sarpsborg. Boka han leser fra heterDen edle kunsten å gi f**n.

– Det er litt av en tittel, men poenget er jo ikke at man skal gi faen i alt. Snarere tvert imot: Man skal velge hva man bryr seg om og ikke, forklarer Håkon til tiim.

Trenere kan ha mye å lære av boka, mener han.

– Boka tydeliggjør at læring og utvikling forutsetter prøving og feiling. Dette gjelder også i fotballen. Vi må lage økter hvor vi lar spillerne prøve og feile, og ikke være så opptatt av at ting skal flyte hele tiden. Vi må sette spillerne i situasjoner som er litt vanskelige og som man ikke alltid får til.

Den gode fotballtreneren

Den gode fotballtreneren for ungdomssegmentet er engasjert og tilstede i det som foregår i løpet av økta, forteller Håkon.

– Det viktigste som trener handler ikke om fag. Det handler om hvordan man håndterer mennesker.

Han trekker frem viktigheten av å bruke spillernes navn, og oppfordrer til å se etter de positive tingene og forsterke dem.

– En god trener behandler de ulike spillerne ulikt. Noen trenger mer av noe, mens andre trenger mer av noe annet. Man må være bevisst på hvem man snakker til, sier han.

Se Håkon fortelle om hvorfor boka er relevant for trenere:

Håkon Grøttland om boka.

Trygghet som forutsetning

Samtidig som prøving og feiling er en forutsetning for utvikling, er også følelsen av trygghet avgjørende for læringsutbyttet.

– Når du har tryggheten på plass, og spillerne ikke er i tvil om at “treneren min vil meg vel”, så kommer neste steg. Det er å utfordre spillerne, og det er kjempeviktig. Vis at du har forventinger til dem, og skap litt trøkk, sier Håkon og understreker:

– Det skal være trygt, men så skal vi lære og utvikle oss. Absolutt alle, enten man ønsker å bli toppspiller eller ikke, vokser på det å utvikle seg. Det at man blir litt bedre på hver økt, det er det som gjør at man ønsker å komme tilbake neste gang.

Dette sier Håkon om den gode treneren:

Dette sier Håkon om den gode treneren.
Var denne artikkelen nyttig?