Hopp til hovedinnhold
Landslagstrener for G15, Igor Aase, sammen med spillere på samling.
Foto: NFF

Hvordan forbereder jeg laget til samling?

I samarbeid medNorsk Tipping

Igor Aase, landslagstrener for G15, deler hvordan han har forberedt laget til sin første samling, og deler gode råd til deg som skal gjøre det samme.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

Det være seg sonelag, kretslag, talentleir eller aldersbestemt landslag. Det er ikke bare spillerne som er spente når de skal møte sine nye lagkamerater på samling for første gang.

Der andre trenere jobber sammen med og utvikler spillere uke for uke, må tiden på samling utnyttes så godt som mulig. Hvordan har G15-landslagstreneren Igor Aase forberedt seg? Og hva kan andre trenere lære av dette?

tiim-redaksjonen tok turen til Kötschach Mauten i Østerrike for en prat med den ferske landslagstreneren.

– Det er jo én ting at det er gutta sin første landslagssamling, men det er jo min første landslagssamling også. Det er mye nytt på en gang, både spillere, trenere, støtteapparat, og meg selv. Det er en spennende og artig utfordring, forteller Aase, som har hatt jobben som landslagstrener siden januar 2023.

Igor Aas har hatt jobben som landslagstrener for G15 siden januar 2023.
Igor Aas har hatt jobben som landslagstrener for G15 siden januar 2023.
Foto: NFF

En todelt jobb

Jobben med å forberede laget til landslagssamling har vært todelt, forteller Aase. Landslagstreneren har fokusert både på hvordan laget skal se ut på banen, men også hvordan spillerne skal oppføre seg.

– Det er viktig å ha tenkt over hvordan man vil at laget skal være organisert i forsvar og angrep, men også hvilke verdier man vil at skal kjennetegne spillergruppa og støtteapparatet. Hvem skal vi være, hvordan skal vi oppføre oss og hvordan skal vi være som folk?

Kultur og verdier henger sammen med hvordan man ser ut på banen, mener Aase.

– Det betyr mye for oss at vi representerer flagget på en god måte. En ting er at vi er ute og spiller fotball, men vi er også ute og representerer ganske mange som ikke er her. Det er tøff konkurranse, og det handler om respekt for de som ikke ble tatt ut denne gangen.

Se Aase fortelle hvordan han har jobbet sammen med laget:

Se Aase fortelle hvordan han har jobbet sammen med laget.

Slik forberedte de seg til kamp

Selv om laget har fokusert mest på seg selv i forkant av samlingen, har de også sjekket ut motstanderne sine. Portugal, som Norge skulle spille mot i sin aller første landslagskamp, hadde allerede spilt flere landslagskamper før samlingen i april.

– Kampene ligger ute, så de kan man laste ned og se på. Da gir vi gutta et bilde på hva Portugal gjør, og ser om det er noen muligheter som vi kan ta de på eller om de har noen sterke sider som vi må være litt obs på, forklarer Aase.

Se Aase forklare hvordan de forberedte seg på motstanderne:

Se Aase forklare hvordan de forberedte seg på motstanderne.

Igors råd til deg som skal på samling:

  • Fokuser mest på dere selv og hva dere kan gjøre for å bli et bedre lag
  • Planlegg hvordan laget skal være strukturert på banen i forkant
  • Tenk igjennom hvem dere vil at laget skal være og bygg en sterk lagkultur
  • Se etter sterke og svake sider hos motstander
Var denne artikkelen nyttig?