Hopp til hovedinnhold
Keeperansvarlig Jan Erik Stinessen
Foto: Thomas Brekke Sæteren

Keepertrenerutdanning 2024

I samarbeid medNorsk Tipping

Ansvarlig for keepertrenerutdanningen i NFF, Jan Erik Stinessen, gir oss i denne artikkelen et lite innblikk i de to øverste keepertrenerkursene, som arrangeres i år.

Tekst:   |  Publisert:

Fagansvarlig keeperutvikling NFF
Jan Erik Stinessen
Norsk Tipping

Norsk Tipping har vært en viktig samarbeidspartner for norsk fotball siden 1948. De er nå Norges Fotballforbunds generalpartner og har i flere år vært med på å løfte både bredden og toppen i norsk fotball gjennom Grasrottreneren, Fair Play, Kvalitetsklubb, Norsk Tipping ligaen (nivå 4, herrer) og landslagene våre. Når de nå har gått inn som sponsor for hele vår trenerutdanning, er det ikke minst med tanke på å løfte like muligheter.

«My goal is no goal» uttalte en kjent fotballkeeper for noen år siden da hun ble spurt om egen målsetting. Utsagnet får stå for seg selv. For keepertrenerutdanningen i Norge har vi litt andre målsettinger, selv om «clean sheet» er viktig! Vi fokuserer på å utdanne framtidas keepertrenere.

FIFA beskriver det godt i sitt ”Coach Educators’ Programme”; To think what football will be tomorrow and educate coaches to prepare the players who will play tomorrow”.

Med dette i bakhodet – og flere års erfaring med keepertrenerkursene i Norge – sikter vi høyt i NFF mot å levere disse kursene med høye kvalitetskrav.

Per nå har vi utdannet 130 trenere på UEFA Keepertrener B-lisensnivå, og 58 på UEFA Keepertrener A-lisensnivå. Inneværende år er også begge disse utdanningsløpene i gang.

UEFA KT B startet med en online-samling i februar. Videre har de 16 deltakerne jobbet med ulike loggbokoppgaver i egen klubb før vi hadde fellessamling 1 på Hønefoss 26.-28. april. Nå jobber deltakerne med flere oppgaver i egen klubb som sendes veileder for diskusjon og godkjenning, før vi møtes igjen i august til en firedagers fellessamling, igjen på Hønefoss med god hjelp fra Hønefoss BK når det gjelder baner og spillere. Dette utdanningsløpet avsluttes med innlevering av digital loggbok 1. november.

Veiledere på årets UEFA KT B er Marius Overmo og Sven Moan Rui, begge erfarne trenere som bidrar inn mot dette kurset for første gang.

Følgende trenere er deltakere på UEFA Keepertrener B i år:

Kenneth Olsen

Karl Fredrik Berge Røsland

Christian Herbert Hafstad

Vitalijs Artjomenko

Henrik Langva

Iven Austbø

Anders Røstøen Vegge

Arnold Otieno Origi

Mads S. Tollefsrud

Henrik Jakobsen Grendsen

Oda Maria Hove Bogstad

Eirik Hofstad Klette

Per Arnfinn Rudi

Hilde Gunn Olsen

Nicolas Søvig

Jakob Bøhn-Flatås

Deltagere på årets UEFA KT B
Deltagere på årets UEFA KT B
Foto: NFF

Samtidig gjennomfører vi også et UEFA KT A-lisenskurs i år. Oppstart her, med 17 deltakere, var i november 2023. Den første av fire fellessamlinger var på Hamar tidlig i januar, og den neste i april. Neste fellessamling er i august. Alle deltakerne gjennomfører i 4’ergrupper klubbesøk hos hverandre i denne perioden før samling 3. Deretter er det «eksamensbesøk» i egen klubb før deltakerne samles til en siste «eksamen» som består av framlegg og diskusjoner rundt egne loggbøker fra året.

Veiledere på dette løpet er Kurt Hegre, Rolf Høgmo, Frode Grodås og Erik Ruthford Pedersen. Kursleder er undertegnede.

Følgende trenere deltar på årets UEFA Keepertrener A:

Fredrik Undheim Vestgård

Pedro G. Espinha

Tommy Runar

Alex Jensen

Stephen John Smith

Yngve Sandbuløkken

Thomas Gulstad

Andreas Viken Beinset

John R Alvbåge

Lukasz Zdzislaw Jarosinski

Andreas Seipäjärvi

André Sandum

Alexander Aaser

Oliver Stronach-Nathan

Vilde Aasbø Møllevik

Thomas Stavnem

Oskar Wardzala

Årets UEFA KT A deltagere
Årets UEFA KT A deltagere
Foto: NFF

Vi håper og tror at trenerne etter avsluttet utdanningsløp vil ha fått ny kunnskap og økt kompetanse, noe som er avgjørende i tida som kommer. For den enkelte trener og klubb vil det gi positive ringvirkninger, men det er viktig også med tanke på de nye kompetansekravene i Akademiklassifiseringen til NTF og i NFFs Klubblisens. I akademiene kreves det keepertrenere med UEFA KT B-lisens. I Eliteserien og OBOS-ligaen kreves UEFA KT A-lisens og i Toppserien UEFA KT B-lisens.

Kanskje vil vi i årene som kommer se en skjerping av disse kravene med enda tydeligere kompetansekrav – og også utvidelse til flere nivå/ligaer? Uansett vil utdanning og kompetanseheving bli viktig.

NFF og «keeperavdelingen» vurderer i disse dager å utvide antall deltakere på UEFA KT B-lisens fra 16 til 24 deltakere. Pågangen på dette utdanningsløpet er stort – og vi ønsker jo flest mulig med best mulig kompetanse. Målet er å komme dit allerede i 2025.

Når det gjelder KT A-lisensene er det antall kvalifiserte kandidater som avgjør når neste utdanningsløp vil starte. For å komme inn på dette kurset må trenerne inneha UEFA KT B og UEFA B-lisens. Vi håper å kunne starte et nytt UEFA KT A-kurs i 2026, så nå må aktuelle kandidater «ta opp hansken» og gjennomfører UEFA B-lisensutdanning så snart som mulig.

Vi gleder oss til mange nye søkere på disse utdanningsløpene. UEFA KT B lyses ut i des.24/jan.25 på fotball.no, og et mulig UEFA KT A-lisenskurs vil vi sjekke interessen for i løpet av 2025.

Lykke til med utdanning og forberedelser for å kunne søke disse kursene!

Var denne artikkelen nyttig?