Hopp til hovedinnhold
Norway Cup 2016 Ekebergsletta kampbilder LSK Kvinner Tynset.
Foto: Thomas Brekke Sæteren

Hjelp, vi skal på turnering med overnatting

I samarbeid medNorsk Tipping

Norway Cup nærmer seg, og mange lag skal på overnattingstur. Hvilke retningslinjer bør klubben ha når laget skal på turnering med overnatting?

Tekst:   |  Publisert:

I spalten «Spør treneren» vil en ekspertkilde fra NFF hver måned svarer spørsmål og dilemmaer knyttet til trenerrollen, både på og utenfor fotballbanen.


Norway Cup nærmer seg, og for mange lag betyr det overnattingstur. I denne utgaven av "Spør treneren" har vi samlet opp spørsmål knyttet til turnering og overnattingsturer. Bo Folke Gustavson, fagansvarlig barn og ungdom i NFF, svarer.

Spørsmål: Jeg er ganske fersk som trener for et jentelag, de er syv år gamle. Når kan jeg ta med laget mitt på turnering?

Svar: Når spillerne dine 9 år, altså året de fyller ni, kan dere dra på lokale og regionale turneringer. Vi har satt grensen på to timers reisevei. For å få litt «turneringsfølelse» for de aller yngste, kan dere lage klubbinterne arrangement, eller invitere naboklubben(e) til små miniturneringer. Det siste er det jo mange kretser også som tilbyr for 6-7års klassene.

Spørsmål: Jeg er trener for et gutter 10 års lag. Der har jeg noen som har kommet mye lenger ferdighetsmessig, trolig fordi de trener mer og spiller fotball på fritiden. Kan jeg bare ta med de som er mest ivrige og trener mest på en turnering?

Svar: Nei, i barnefotballen skal alle tilbud være åpne for alle som vil delta. Du har trolig rett i at noen har bedre ferdigheter nå fordi de spiller mer, men det er også andre årsaker til at utvikling skjer ulikt fra spiller til spiller. Her er det din oppgave som trener å legge til rette for at alle får god påvirkning i trening og kamp. At hele laget drar sammen på turnering, bidrar ofte til tettere samhold, bedre motivasjon, og større glede ved å spille fotball. Kanskje er det de som ikke har vært så ivrige før, som plutselig begynner å spille mer på fritiden.

Spørsmål: Vi har et lag vi ønsker skal få utenlandsk «matching». Når kan vi ta med laget på turnering utenfor Norge?

Svar: Fra det året spillerne fyller 11 år kan dere dra på cup til de andre nordiske landene, og fra det året de fyller 13 er det ikke noen restriksjoner lenger. NFF vil likevel anbefale å vente med å reise langt til spillerne er eldre. En turnering til f.eks. Spania bør være noe som motiverer fram i tid gjennom ungdomsfotballen, og som det kan jobbes dugnad for over flere sesonger. Det vil også sørge for at alle har økonomiske forutsetninger for å delta. Hva skal dere motivere laget med utover i ungdomsfotballen hvis dere har vært i Barcelona allerede som trettenåringer?

Spørsmål: Vi har bestemt at vi skal til Danmark på cup med 16-17 åringene våre. Jeg har hørt skrekkhistorier fra tidligere årganger i klubben, at det har vært prøvd alkohol og brudd på avtalene om når alle skulle være i seng. Hva kan jeg som trener gjøre for å unngå å komme i samme situasjon?

Svar: Det første jeg ville gjort var et foreldre og spillermøte i forkant, hvor rammene/reglene blir tydeliggjort. Og hvilke konsekvenser brudd vil føre til. Mange klubber har jo også retningslinjer i sine sportsplaner eller klubbhåndbøker, noen med ferdiglagde kontrakter trenere, spillere og foreldre må underskrive før dere drar.

Ellers vil jeg si at voksen tilstedeværelse også utenfor banen er viktig, og alkoholforbud gjelder selvfølgelig også for voksne med oppgaver under turneringen. En turnering skal og er en fantastisk fin arena for å styrke samholdet i gruppa, og ungdommen må få tid og rom til å være sammen uten oss voksne, men det må være veldig tydelig om hva som er greit og ikke greit.

For å få bedre forståelse for reisebestemmelsene, kan du lese mere her: Utdypende forståelse av bestemmelsene - Norges Fotballforbund

Har du en problemstilling du ønsker innspill på fra NFF sine fageksperter? Send inn ditt spørsmål til support@nffsupport.no.

Var denne artikkelen nyttig?