Hopp til hovedinnhold
Øvelse

Score mål med overtall, 3v2 + keeper

Tema
 • Komme til avslutning – score mål
 • Hindre avslutning - hindre mål
Type
Månedens øvelser
Alder
10-12 år

Målsetting

Målet med denne øvelsen er å gi rikelig med øvelse i å utnytte overtallet 3v2 for å kunne score mål. Samtidig som de skal være forberedt på å måtte gjenvinne ballen om de skulle miste ballen.

Læringsmomenter

Trenere bør ha tydelig fokus på å gi tilbakemeldinger på hensikten med øvelsen. I dette tilfellet angrepsdelen og disse momentene:

 • At ballfører tydelig utfordrer en forsvarsspiller for å skape overtall.
 • Slippe ballen i riktig øyeblikk, slik man får utnyttet overtallet.
 • Sørge for dybde (gjøre seg spillbare) slik at angripende lag ikke blir liggende på linje.
 • Om laget mister ballen må de forsøke å gjenvinne ballen hurtig.

Organisering

Øvelsen fungerer som en spillsekvens hvor man deler gruppen inn i to. Du kan ha 4 utespillere på hvert lag, men spillere rullerer på å spille. På angrepslaget hviler 1 spiller, og forsvarslaget hviler 2. - Disse rullerer. Angripende lag har fokus på å utnytte overtallet ved at ballfører tydelig utfordrer en forsvarsspiller. Han/hun må så spille ballen i riktig øyeblikk - ikke når motstander er for langt unna og ikke når motstander er for nært. Etter en bestemt tid kan du bytte slik at angrepslaget blir forsvarslaget og det andre laget motsatt.

Størrelsen på banen må tilpasses alder og ferdighetsnivå. En mindre bane vil gi spillerne mindre tid og stille større krav til et høyere ferdighetsnivå. I dette eksempelet er størrelsen på banen 15m (L) x 10m (B).

Flint Fotball viser øvelsen å score mål med overtall, 3v2 med keeper. (Flint Fotball)

Hvordan introdusere øvelsen?

Når du introduserer øvelsen/spillsekvensen for første gang, anbefales det at du bruker litt tid på å fremheve de essensielle elementene og reglene i spillet.

Vi introduserer øvelsen med at det er angrepspill vi skal fokusere på. Det kan være nyttig å vise øvelsen med spillerne, slik at de ser situasjonen og hva de skal forsøke på:

 • At ballfører tydelig utfordrer en forsvarsspiller for å skape overtall.
 • Slippe ballen i riktig øyeblikk.
 • Sørge for dybde (gjøre seg spillbare) slik at angripende lag ikke blir liggende på linje.
 • Om laget mister ballen må de forsøke å gjenvinne ballen hurtig.

Variasjoner

Noen tilnærminger for å utvikle og bygge videre på øvelsen.

I Flint Fotball har vi benyttet øvelsen med fokus på angripende lag, men det kan også benyttes til å fokusere på forsvaret. Å håndtere undertall med fokus på første og andre forsvarer/press og sikring. Øvelsen kan også utvides til flere spillere og evt bruk av kanter i frisone.

Redaksjonen vil tipse om at angrepslaget kan starte på ulike måter, for eksempel:

 • ved at det er en tydelig spiss og igangsettingen begynner ved at ballen spilles til han/hun.
 • ved at forsvarslaget starter på ulike steder, for eksempel at 1 spiller står opp i en spiss og 1 spiller starter ved et av små-målene, eller at de starter på hver sin langside.