Hopp til hovedinnhold
Barnefotball
Foto: Thomas Brekke Sæteren

Aktivitetsprinsippet - barnefotballens viktigste virkemiddel

I samarbeid medNorsk Tipping

Barnefotball sesongen er i ferd med å starte opp, og vi trenere er i gang med å planlegge morsomme, motiverende og utviklende økter som skal sørge for at barna gleder seg til neste trening. Da må vi ha mye aktivitet, og minst mulig prat og dødtid. Her får du noen tips.

Tekst:   |  Publisert:

Fagansvarlig barn og ungdom, Spiller og trenerutvikling NFF
Bo Folke Gustavson

"How to increase ball rolling time" kaller det Engelske fotballforbundet (The FA) sine råd til barne- og ungdomstrenerne for mer og bedre aktivitet. Aktivitetsprinsippet kaller vi det. Men hva betyr egentlig det i praksis? Her er fem gode råd for å lykkes med nettopp mer og bedre aktivitet.

  1. Sørg for å ha planlagt godt

God planlegging handler om å ha oversikt over hvem som kommer på trening. Da har du som trener bedre forutsetninger for å differensiere, og sette sammen grupper fra øvelse til øvelse. Videre må du ha et tema for økta, og velge øvelser og lærings momenter ut fra dette. Med en "rød tråd" gjennom hele treningsøkta, er det enklere å få en god flyt fra øvelse til øvelse, med fokus på samme momenter. De ferdige økene her på tiim kan være et godt hjelpemiddel. De kan også enkelt deles med flere trenere som kommer.

Og ha alltid en plan B, for det blir sjelden akkurat slik du hadde tenkt.

2. Organiser i forkant

Har du og dine medtrenere mulighet til å sette opp deler av øvelsene i forkant, sparer dere masse tid. Hvis ikke, ha i hvert fall utstyret klart, og organiser mål, kjegler, baller, vester osv. på en måte som krever minst mulig tid før og mellom øvelsene.

3. "Aldri kø"

Gruppeinndeling og øvelsene må være "konstruert" på en måte som gir mest mulig ballinnvolvering til alle og minst mulig venting. Bruk Aktivitetskategoriene, og minst 50% av treningstiden bør være smålagsspill i en eller annen form. I det hele tatt bør spill-motspill prege mest mulig av økta, det er både morsommere og mer utviklende enn isolerte "terpingsøvelser" uten motstand.

4. Kom raskt i gang, stopp minst mulig, og bruk pausene effektivt

Vi trenere har ofte mye på hjertet, vel og bra, men ingenting er så kjedelig for en spiller som å måtte vente på å komme i gang på grunn av lange innledninger, eller utallige stopp i spillet. Bruk minst mulig tid på prat, vis heller tidlig i økta hva dere er ute etter, og kom i gang. "Frys" kan være et nyttig hjelpemiddel, men hold det på et minimum. Prøv heller "løpende veiledning" og bruk pausene effektivt til justering og tilbakemelding.

Og hold dere til avtalt tema og læringsmomenter, veiledning og instruksjon på alle deler av spillet kan virke overveldende på mange.

5. Ha mål om høy intensitet og god kvalitet

Hva som er god kvalitet på en treningsøkt i barnefotballen kan diskuteres. I vedlagte artikkel fra The FA snakker de om en målsetting på 70% "ball rolling time". Det kan jo være en god indikator på kvalitet, og gjerne høyere også. Så er selvfølgelig involvering per spiller en annen. Intensitet og "treff" på tema og læringsmomenter, bør også si noe om kvalitet på økta. Her er både valg av øvelser og bruk av konkurranseelement viktige hjelpemidler, sammen med god differensiering selvfølgelig.

Oppsummert

Hvor mye "plass" vi trenere skal ha i en treningsøkt vil alltid variere i forhold til spillergruppa. Og denne artikkelen handler ikke om at vi trenere skal slutte å involvere oss i aktiviteten. Det er helt nødvendig for at aktiviteten skal fungere godt. Men jeg tror likevel at vi alle har godt av å tenke gjennom hvor mye tid vi bruker til forklaringer i forkant av øvelser og i pauser. Og hvor mye vi avbryter spillet underveis. La heller spillerne få tid til å oppdage gode løsninger i spillet selv. Med oppmuntring og veiledning mens spillerne er i gang. Og må dere stoppe, varier med en spørrende tilnærming og instruksjon.

Så la oss starte årets sesong med et mål om høyest mulig "ball rolling time", det garanterer jeg at spillerne dine vil sette stor pris på.

Lykke til med årets barne- og ungdomsfotballsesong!

Var denne artikkelen nyttig?