Hopp til hovedinnhold
Patrick Berg
Foto: Bildbyrån/Vegard Grøtt

Et uforløst potensiale: Utnytt cornermulighetene bedre. Del 2.

I samarbeid medNorsk Tipping

I denne artikkelen deler jeg perspektiver på hvorfor og hvordan bruken av korte cornere kan være en effektiv strategi for å skape flere målsjanser. Å sette i gang kort kontra å sparke ballen direkte inn i feltet kan gi laget ditt flere muligheter, så sant du er flink til å variere og klarer å være uforutsigbar.

Tekst:   |  Publisert:

I den forrige artikkelen så vi på flere aspekter ved cornere, blant annet betydningen av å forstå motstanderens forsvarstaktikk, viktigheten av variasjon for å være uforutsigbar og bruk av screenere/blokkere for å skape rom til en medspiller. Hvis du ikke har lest den, kan du klikke her.

Kort corner som en strategi til flere mål

Å benytte seg av en kort corner i stedet for å slå ballen direkte inn i straffefeltet er en taktikk som skiller seg fra den tradisjonelle tilnærmingen. Den tradisjonelle kan virke som å invitere til en 50/50-duell, noe som ofte er unødvendig. Kan jeg unngå en 50/50 duell gjør jeg gjerne det, men jeg kan godt invitere til en duell om jeg vet at det er større sannsynlighet for at vi vinner enn taper duellen.

Hvorfor bruke korte cornere?

Dersom motstanderen er sterke i lufta og dominerer i straffefeltet under tradisjonelle cornere, kan bruk av korte cornere være en effektiv strategi for å unngå deres styrker ved å fokusere på å utmanøvrere dem med flere pasninger, bevegelser og sperrer. Dette kan utnytte svakheter i motstanderens defensive organisering, spesielt mot kompakte lag kan en kort corner få dem ut av posisjon og kan skape rom for angripende lag.
I utgangspunktet har det forsvarende lag god kontroll da spillere dekker sine soner eller markerer sine spillere.

En fordel med korte cornere er usikkerheten og stresset disse kan skape i boksen. Motstanderen må følge med på spillet i korridoren, i sine soner og på motstanderen samtidig. I tillegg kan de forsøke å pushe ut for å sette spillere i offside. Alt dette kan føre til at kontrollen glipper. Ofte ender det med at flere spillere blir opptatt av ballen og glemmer markeringen, slik som i videoeksemplet under.

Se hvordan de serbiske spillerne følger med på ballen og spillet i korridor. Ytterst få orienterer seg. De er presset på tid og alt fokus er rettet mot det som skjer i korridor (Mediabank UEFA Hive)

Overtall

Å benytte seg av en kort corner kan gi deg muligheten til å skape overtallssituasjoner som 2 mot 1 eller 3 mot 2. Det er ikke nødvendig å gjennomføre 7 eller 8 pasninger før et innlegg, det avhenger av situasjonen rundt ballfører og inne i boksen. Det kan være så enkelt som to pasninger før et innlegg, eller det kan være at ballfører dribler litt inn i feltet før vedkommende legger ballen på bakre eller spiller den 45. I eksempelet nedenfor illustreres dette med flere bilder: en kort corner tvinger motstanderen til å sende spillere ut. Det skaper et usikkerhetsmoment for motstanderen. Dette kan åpne opp for flere muligheter.

Kort corner. To røde spillere møter.
Kort corner. To røde spillere møter.
Foto: NFF
Kort corner som illustrerer overtall i korridor.
Kort corner som illustrerer overtall i korridor.
Foto: NFF
Tyrkia - Norge. Martin Ødegaard og Jens Petter Hauge ser og snakker om motstanders organisering og muligheter. (Mediabank UEFA Hive)
Norge - Romania. Kort igangsetting 2v1. (Mediabank UEFA Hive)
Norge - Sverige. En kort corner fra Sverige der ledig spiller får skyte på mål. (Mediabank UEFA Hive)
Norge - Latvia U21. To eksempler på hvordan det kan løses i 4v3-situasjon. (Fotball Media)

Unngå å havne i liketall

Å være i overtall gir selvsagt en fordel, men å være i liketall kan gjøre situasjonen vanskeligere å håndtere og øker ferdighetskravet til spillerne. Dyktige spillere kan håndtere slike situasjoner, men de vil også bli stresset på tid og rom. Her ser du en situasjon der hvor Norge får lagt inn, men noe under press. Du ser at arbeidskravet er høyere.

Norge - Slovakia. Viser en liketallssituasjon i korridor. (Mediabank UEFA HIVE)

Motstander kan sette opp kontringspunkter - gjør det noe?

Enkelte lag foretrekker å ha flere kontringspunkter høyere i banen, 2 eller 3 kontringspunkter. Dette kan være for å forsøke og tvinge laget som har corneren til enten 1) å ha numerisk overtall bak for ikke være i ubalanse, eller 2) til å ta risikoen ved å være liketall bak og velge å markere motstander. Vinner det forsvarende laget ballen kan de som hadde corneren være stor trøbbel. Men. Velger motstanderen å bruke flere spillere som kontringspunkter betyr det færre spillere i straffefeltet. Altså mer rom tilgjengelig for de andre.

Ved å spille en kort corner kan det tvinge motstander til å måtte flytte ned spillere (kontringspunktene) igjen. Samtidig som dette skjer er det viktig å utnytte den fordelen at motstander har færre spillere i straffefeltet. Velger angrepslaget å bruke for god tid i korridor vil forsvarslaget rekke å få spillerne sine på plass. Enten at laget legger ballen inn relativt tidlig etter igangsettingen eller at laget klarer å jobbe seg inn i straffefeltet hurtig etter igangsettingen.
Ved å sette i gang kort kan du oppnå en dobbel fordel: numerisk overtall bak og færre spillere i boks.

Hvor bør ballen legges inn - spilles?

Det er selvsagt situasjonsavhengig, men må også styres av din strategi og prinsipper. Det kan ikke være så enkelt som engelskmennene sa en gang i tiden «put it in the mixer» og se hva som skjer. Det finnes mange muligheter - på bakre, midtre. På fremre. Eller kanskje du kan føre ballen et godt stykke inn i straffefeltet? Her ser du et eksempel Slovenia brukte mot oss i Nations League. Ryerson må ut av sonen sin for å presse, noe som gjør første sone noe sårbar.

Slovenia - Norge. Viser muligheten du kan få ved å lure med deg spilleren som har ansvaret i første sone. (Mediabank UEFA Hive)

Korte cornere må inneholde noe mer enn 1, 2 eller 4 pasninger før ballen blir lagt inn. Så sant du vil øke sannsynligheten for mål.
Personlig synes jeg det er en spennende strategi å legge ballen inn noe "for langt" for så å få en cutback - slik som videoen under viser.

Norge - Montenegro. Viser en kort cornervariant der, innlegget blir sparket noe for langt for så å bli headet tilbake til en ledig Mohamed Elyounoussi. (Mediabank UEFA Hive)

Mot lag som er gode til å forsvare seg må du du gjøre noe mer. Du må få motstanderen ut av posisjon, få de til å følge med på ballen - få de til å miste markeringen. Derfor tror jeg dette er en lur strategi å bruke mer av.

I tillegg er det særdeles lurt å benytte seg av flere roller i boksen med den intensjon om å overraske motstanderen og skaffe seg nødvendig rom som kan utnyttes. Da Norge og Sverige spilte sist på Ullevaal stadion ble alle som så corneren til Sverige overrasket. Det enkle de gjorde var å plassere en spiller utenfor straffefeltet og få han til å opptre som en returromspiller. Samtidig var det en spiller som sto på innsiden og ble markert ut. En tredje spiller sto ved innsiden av 5 meteren og sto i sonen til en av Norges spillere. Ved rett timing etter igangsettingen beveget alle tre seg slik at Sverige fikk et godt overtall og god nok tilgang til straffefeltet slik at svensken fikk vendt opp og skutt. Se hvordan herunder.

Norge - Sverige. En kort corner med kamuflasje. (Mediabank UEFA Hive)

Bevegelser - Kroppsfinter for å skape rom om du blir markert

Spillere som befinner seg i boksen, som ikke nødvendigvis skal blokke/sperre, men skal forsøke å score mål bør spilleren ha kroppsfinter for løsrive seg fra forsvarsspilleren som markerer. Du kan ofte se spillere som løper nesten på en strak linje fra A til B uten å komme seg vekk fra markeringen. Selv enkle kroppsfinter er veldig effektive. Som i videoen herunder. Se hvordan østerrikske-spilleren, nr. 6 Stefan Ilsanker, kommer seg vekk fra markering.

Norge - Østerrike, henter fra forrige artikkel. Se spiller nr. 6 på Østerrike for å se hvordan han løsriver seg fra markering. (Mediabank UEFA Hive)

Reduser risiko ved kort corner

Ved å velge en kort corner reduseres risikoen for en kontring imot sammenlignet med en tradisjonell corner, der keeperen kan starte en kontring ved å gripe ballen som kommer i feltet. Til tross for at dette også kan forekomme ved en kort corner, gir dette valget deg kontroll over ballen og muligheten til å bestemme timingen for innlegget (eller å spille ballen helt hjem). Selv om risikoen fortsatt eksisterer, antar jeg at den er lavere fordi motstanderen har begrenset kontroll over situasjonen: de må se til at de har organisert seg rett, har kontroll på boksen og de prioriterte rommene før de kan presse. Skal du for eksempel forsvare en ledelse eller en uavgjort kan det være hensiktsmessig å spille kort, for så å spille ballen hjem – du får tiden til å gå, motstander må pushe ut hele laget og jage ballen (slik som Østerrike gjør i videoklippet herunder).

Norge - Østerrike. En kort corner for å få tiden til å gå, for så å spille ballen tilbake til keeper. (Mediabank UEFA Hive)

Når bør du begynne med korte cornere?

Det er fornuftig å begynne med dette i tidlig alder av. Fra da corner er en del av spillet - 5'r/7'r. Å benytte seg av tradisjonell corner kan gi de tidlig fysisk utviklede en stor fordel der og da, men kanskje ikke like god utvikling om hensikten er å kunne bruke hjernen for å se - oppfatte - vurdere - bestemme - handle. Det må nevnes at "spilldynamikken" blir noe annerledes i femmer og syver-fotball siden offside ikke er en del av spillet i disse formatene. Å bli kreativ krever prøving og feiling - øving, med og uten offside. Altså, bruk korte cornere i barne- og ungdomsfotballen for å stimulere spillerne til å finne nye løsninger og til å bruke hodet. Kjappe og korte igangsettinger er gøy og mer utviklende, enn å stable opp spillere i feltet og bruke lang tid på akkurat det.

Var denne artikkelen nyttig?