Hopp til hovedinnhold
Mikkjal Kjartansson Thomassen
Foto: FFK

#Kudos - Mikkjal Kjartansson Thomassen

I samarbeid medNorsk Tipping

Vi starter opp #Kudos i 2024 med treneren til en av årets nykommere i Eliteserien; Fredrikstad Fotballklubb; Mikkjal Kjartansson Thomassen. Han har en sterk tro på en klar spillmodell, og trekker fram det i kombinasjon med et sterkt samhold og disiplin som en av årsakene til fjorårets opprykk.

Tekst:   |  Publisert:

I denne spalten møter vi trenere som av ulike grunner fortjener kudos for innsatsen de har gjort for sporten, laget eller lokalmiljøet. I denne utgaven møter vi Mikkjal Kjartansson Thomassen, hovedtrener for Fredrikstad FKs herrelag. Les tidligere utgaver av #Kudos her.

Navn: Mikkjal Kjartansson Thomassen

Stilling: Hovedtrener

Klubb: Fredrikstad FK

Trener siden: Startet karrieren som hovedtrener i 2009 etter at jeg lagde op som spiller i 2008. Startet i FFK 1. januar 2023

Fortell om laget du er trener for?

FFK er en klubb med en stolt historie i en by med flott mangfoldighet. Laget vores er sammensat af mange nationaliteter og spillere i god prestationsalder blandet med nogle helt unge spillere og nogle spillere med stor erfaring. Laget er kjennetegnet af stort samhold og disciplin. Vi spiller med en stor taktisk fleksibilittet/hybridformation, hvor strukturen på laget endres efter hvilken fase vi er i. Laget er kjendetegnet af god organisation og høj intensitet i spillet mot ballen. I spillet med ballen er der fokus på at være målorientert og vertikal. Overgangsspillet prioriteres højt hos os og implementeres som utgangspunkt i alle øvelser.

Som trener, hva er din viktigste oppgave?

At drive prestation. Det gjøres bl.a. gjennom at skabe god og sterk kultur i organisationen. Det er at utvikle mennesker og fotballspillere. At utvikle en tydelig og afklart spilmodel samt det at evne at implementere spilmodellen. At evne at se hvad morgendagens motspill og utfordringer vil blive.

Fortell om en øvelse du er spesielt glad i (og fortell oss hvorfor)?

Jeg er mere glad i intensitet og max aktioner enn jeg er i en enkelt øvelse. Men i denne anleding kan jeg nevne en overgangsøvelse som vi har designet til at skabe et kontrings/overgangsklima. Øvelsen foregår med store mål som står på hver sin 16-meter. Så spilles der på ca. 72x45 meter 5v5+1(+keepere). Der kan være 3-4 lag som roterer. Der er store rum som giver en vertikal dynamik som ligner på kontringssituationer hvor der er store rum som angribes. Hvis et lag mister ballen ut over linjen må de sprinte ut af banen og et nyt lag sprinter inn. Laget som kommer inn på banen starter altid mot ballen(pres). Øvelsen er enormt krevende fysisk og utfordrer midtbane/forsvarsspillere til at lese spillet samt klare seg på store områder defensivt. Øvelsen skaber mange repetitioner af overgangsmomentet OFF-DEF og DEF-OFF som ellers kan være vanskeligt at skabe i et funktionelt spil som ligner på kampsituationer i speed-, tid- og rum-forhold.

Hvilket øyeblikk har betydd mest for deg (som trener)?

Veldig mange gode øyeblikke. At vinne Seriemesterskabet for første gang i 20 år med Klakvík i 2019 var veldig stort. At slå Dinamo Tiblisi 6-1 på hjemmebane i Euro League og kvalificere os til play off mot gruppespil i den turneringen var også veldig gøy. At være med til at føre FFK op i Eliteserien sammen med alle de flotte menneskerne i klubben har været kjempe stor og betyder veldig mye for menneskerne i Fredrikstad, det mærker jeg på hver dag. Men jeg må understreke, at for meg er det spillernes og menneskernes utvikling som er den største pokal”, som jeg tager med meg som trener.

Hva er det beste rådet du har fått (i rollen som trener)?

"Arbeid med spillet Dette rådet fik jeg af Kasper Hjulmand da jeg besøgte hann i en uke hos FC Nordsjælland for mange år siden. Vi pratet om mange detaljer rundt det at utvikle et lag offensivt. Da jeg spurgt inn til hvordan hann fikk det til, med så flott offensiv fotball mot etablert forsvarsspil i den danske superliga svarte hann dette: “Mikkjal….Arbeid med spillet” Det tog jeg med meg og hver gang jeg føler at vi ikke mestrer noget på højt nok niveau, så går jeg tilbake til dette rådet.

Hva er dine beste egenskaper som trener?

Jeg tror at du må utvikle deg på mange områder for at lykkes som trener. Du må utvikle dit lederskab, du må utvikle din forståelse af spillet, og du må utvikle din helt egen retning på mange områder. Alt dette må du gjøre konstant, du bliver ikke færdig med det. Min bedste egenskab er en evig sult etter at blive betre på alt.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

Der er mange kandidater som jeg gjerne ville se svare på dette, men jeg sender denne videre til Geir Bakke som jeg synes har vist et fantastisk lederskab i en enormt krevende tid og kontekst for Vålerenga. Jeg tror at det er i motgangen vi har mulighet for at utvikle os mest.

Var denne artikkelen nyttig?