Hopp til hovedinnhold
Eivind Kampen, trener Kjelsås Fotball
Foto: Kjelsås Fotball

#Kudos - Viktig at spillerne er hovedpersonene, ikke treneren.

Eivind Kampen er treneren som sammen med sitt støtteapparat i år tok nivå 3 laget Kjelsås Fotball til semifinalen i NM. Møt han i månedens #Kudos

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

I denne spalten møter vi trenere som av ulike grunner fortjener kudos for innsatsen de har gjort for sporten, laget eller lokalmiljøet. I denne utgaven møter vi Eivind Kampen, hovedtrener for Kjelsås Fotballs herrelag. Les tidligere utgaver av #Kudos her.

Navn: Eivind Kampen

Stilling: Trener

Klubb: - Kjelsås

Trener siden: 2011

Fortell om laget du er trener for?

- Kjelsås er en bydelsklubb i Oslo. Klubben er til for barn og unge som vokser opp i området, og rekrutterer lite eller ingenting utenfra i barne og ungdoms fotballen. Seniorlaget er mer eller mindre alltid på nivå 3.

Som trener, hva er din viktigste oppgave?

- Gi utøverne muligheten til å utforske potensialet sitt, hver for seg og sammen. Finne balansen mellom å sette noen rammer for hvordan vi skal fungere sammen, men ikke ta så mye plass at treneren blir hovedpersonen. Det må spillerne få være.

Fortell om en øvelse du er spesielt glad i (og fortell oss hvorfor)?

-Jeg vil spille fotball, aller helst så kamplikt som mulig. Favorittøvelse er nok 9vs9 på små flater. Alltid på maks intensitet, uten frys og stopp i spillet. Da får spillerne mange repetisjoner i rollen sin, og må hele tiden ha et bevisst forhold til posisjonering og forarbeid. Romforholda tvinger fram hurtig problemløsning, og livet på større flater vil forhåpentligvis oppleves enklere. Men først og fremst vil en sånn øvelse tilby at spillet blir læreren, og det er et hovedmål.

Hvilket øyeblikk har betydd mest for deg (som trener)?

- At Kjelsås i år fikk tråkke ut på en semifinale i cupen. Det var et svært øyeblikk for klubb og nærmiljø. Samtidig som det sier mye om mulighetene som finnes i fotballen, en ny list og inspirasjon for framtida

Hva er det beste rådet du har fått (i rollen som trener)?

- En tidligere toppspiller sa at man som trener burde ta utgangspunkt i de delene av treninger som man elsket som spiller sjøl. Som trener kan det være veldig fristende å lære bort via prat og deløvelser, hvor man kan være sikrere på at budskapet er levert. Tanken er at det vil være nyttigere at spillerne lærer gjennom opplevelser, og at det absolutt helt sikkert vil være morsommere å søke læringa gjennom fritt spill og egne refleksjoner. Det er veldig vanskelig å etterleve hele tida, men jeg tror det rådet har spart spillerne mine for veldig mange kjedelige treninger, jeg tror det har gitt dem flere verktøy som spillere, og i sum gjort oss bedre. Så får heller jeg tåle å leve med angsten over alt man ikke har fått sagt.

Hva er dine beste egenskaper som trener?

- Jeg er ærlig, og legger ned timene. Viktigst er at jeg er helt sikker på at jeg ikke er hovedpersonen, og at scenen tilhører spillerne. 

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

- Jeg vil sende stafettpinnen videre til Per Verner Rønning. En trener som bedriver trolldom oppe i Levanger. Jeg er sikker på at flere lurer på hvordan det er mulig å sette sammen en slik sesong som de har gjort.

Var denne artikkelen nyttig?