Hopp til hovedinnhold
Barnefotball
Foto: Per Åge Eriksen

Nivåinndeling handler ikke om inndeling av lag

I samarbeid medNorsk Tipping

En av våre mest erfarne kretsansatte, tidligere KA Spillerutvikler i NFF Vestfold, nå KA Sport i klubb i samme krets, skriver her om noe av det vanskeligste vi opplever i barnefotballen; nivåinndeling og gode kamparenaer for alle. NFF Vestfold gjennomførte de siste ukene før sommeren omfattende klubbundersøkelser med serietilbudet som tema, noe som har gitt nyttig innsikt og forståelse.

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

KA Sport i klubb i NFF Vestfold
Espen Dokken Kirknes

Hver sesong – vår og høst – forsøker krets og klubber å «sette sammen» best mulig barnefotballkamper. Vi snakker om jevnbyrdige lag. Jevnbyrdig motstand.

Virkemiddelet for 10- til 12-åringene er Nivåinndelte serier.

Målet med nivåinndelte serier er at utgangspunktet for kampene skal bli jevnere. Det sikrer ikke jevne kamper. Med nivåinndeling må vi fortsatt leve med hele spekteret av kampopplevelser – seier, uavgjort, tap – små og store sifre. De som ikke klarer det, går en «tung» tid i møte tror jeg.

Nivåinndeling av serie trenger ikke ha noe med lagsinndeling å gjøre. Det kan ha det, men i dag har det ikke det i Barnefotballen. Det er to forskjellige ting. Det ene handler om serie. Det andre om lag. Den erkjennelsen er viktig. Jeg kjenner flere som ser bort i fra det og ønsker å dele inn lagene etter ferdigheter fordi det er nivåinndelte serier. Jeg skjønner det, men det er en annen måte å se det på og en helt annen diskusjon.

Da bringer man inn en rekke andre elementer.

Hadde Norges Fotballforbund anbefalt å sette de beste på samme lag, så hadde man også trengt nivåinndeling. Det hadde heller ikke vært noe garanti for jevne kamper. Ironisk nok: Selv med de beste spillerne på samme lag hadde vi hatt behov for forskjellige nivåer og fleksibilitet mellom lagene. Fordi de beste på et sted i en klubb kan være milevis foran de beste et annet sted i en annen klubb. Fleksibilitet mellom lagene hadde fortsatt vært like viktig for å ta hensyn til utviklingen som til enhver tid skjer.

Men nivåinndelte serier kan være med å «pushe» ønsket om samle de beste på et lag. Jeg ser den.

Likevel er nivåinndelte serier og lagsinndeling to forskjellige ting. Jeg kommer fra et lite sted. Vi hadde ikke nivåinndelingen den gangen. Likevel, de store klubbene møtte de store. Vi møtte Skoppum og Kvelde. Nå er situasjon en annen og vi løser den på følgende måte:

Har klubben flere enn ett lag i alderen 10-11 år, så skal disse lagene deles inn jevnbyrdig. Med jevnbyrdige lag menes at laget er sammensatt av spillere med ulikt ferdighetsnivå. Man kan også dele inn på samme måte for 12-åringene, men der har man også mulig til å sette de beste på et lag hvis det er forankret i Sportsplan.

Da er laginndelingen gjort, selv om det fortsatt må være fleksibelt. Altså at spillerne roterer mellom lagene.

Så skal man melde på lagene i en nivådifferensiert serie. Her har man flere valg. Ett av dem er å problematisere. Det andre er å bruke erfaringene fra antall år lagene har hatt sammen og i møte med andre. Og ikke minste erfaringene fra kullet over. Mange tenker at jevnbyrdige lag er det samme som et gjennomsnitt og dermed B- eller C-nivå. Det er det ikke. Lag sammensatt av spillere med ulikt ferdighetsnivå kan høre hjemme på nivå A, B, C eller D i Vestfold.

Og det er her kretsen kommer inn. Det holder ikke lenger å ha en frist for påmelding av lag mener jeg. Det kreves mer.

Vi i Vestfold forsøkte for første gang å kalle inn Sportslig ledere og trenere for et møte om Nivåinndeling i Barnefotballen. Vi la ut informasjon på Facebook. Vi delte det med resten av fotball-Norge. Det ga oss gode innspill og erfaringer, men vi må gjøre det bedre i 2025.

Da inviterer vi hvert årskull hver for seg, før og etter påmeldingen. Fordi det er viktig å bli «mer målrettet» i kommunikasjon og ikke minst at klubbene må snakke med hverandre.

Det er tusenvis av oppgjør i barnefotballen. Tusenvis av spillere. Vi skal treffe alle i vårt bidrag til en god barndom. Jeg tror veien er flest mulig, lengst mulig. Da er det også mulig for flere å bli best mulig.

Uansett nivå.

Klubbundersøkelse Vestfold
Dette året har NFF Vestfold jobbet med innsikt og forståelse rundt temaet «Nivåinndelte serier i barnefotballen». Det startet med et møte med klubbene før sesongen «Nivåinndeling - finnes det en fast?» Deretter ble det gjennomført en undersøkelse blant kontaktpersoner og trenere i klubber med lag i alderssegmentet 10-12 år i juni. 156 svar og prosenten for miljøene som svarte var 78-62-78% for jentene og 80-83-92% for guttene (10-11-12 år). Svarene ligger ute på NFF Vestfolds facebook-sider og vil brukes både for høstsesongen og videre arbeid. Høsten skal alle årganger samles til evalueringsmøter som vi har kalt «Takk for kampen». I 2025 vil kretsen invitere til årgangsmøter hvor «Nivåinndeling» er tema, samt at klubbene får tilbud om samlinger på trenerforum hvor «Nivåinndelte serier og laginndeling» er tema.

Artikkelforfatter Espen Dokken Kirknes
Artikkelforfatter Espen Dokken Kirknes
Foto: NFF
Var denne artikkelen nyttig?