"På laget har vi jobbet mye med å skape et mestringsorientert miljø. Hvordan kan jeg få med meg foreldre på å bygge opp under dette?"
Tekst: | Publisert: (Oppdatert: )
I spalten «Spør treneren» vil en ekspertkilde fra NFF hver måned svarer spørsmål og dilemmaer knyttet til trenerrollen, både på og utenfor fotballbanen.
Denne måneden svarer Elise Brotangen, trener for J17-landslaget, på spørsmålet om hvordan du som trener kan få med deg foreldrene på å bygge opp under et mestringsorientert miljø på laget. I tillegg til å være trener, er Elise utdannet innen idrettspsykologi, noe hun aktivt bruker i fotballen.
Spørsmål: På laget har vi jobbet mye med å skape et mestringsorientert miljø. Hvordan kan jeg få med meg foreldre på å bygge opp under dette?
Svar: Dette er nok en problemstilling som flere trenere som har fokus på mestring kan kjenne seg igjen i. Et mestringsorientert miljø handler om å ha mindre fokus på resultater, og mer fokus på utvikling. På individuelt nivå, lagnivå og på å skape felles mestringsopplevelser. Vi skal såklart fortsatt få resultater, men det handler om hva som har hovedfokus i hverdagen.
I et mestringsorientert miljø har spillerne fokus på sin egen situasjon, og hva de kan gjøre for å påvirke denne. Her skylder vi ikke på andre, og unngår å finne forklaringer utover seg selv. For mange foreldre kan det være vanskelig å forholde seg til.
Gjort riktig, kan foreldre være en kjemperessurs for å fostre dette miljøet. For å få det til, er det viktig å være tydelig og tilby veiledning.
Du kan være tydelig ved å bruke arenaer som foreldremøter eller før kampstart til å fortelle om hva dere som lag har jobbet med, og hva de konkret kan se etter under en kamp eller trening. Det kan bidra til at foreldrene i større grad ser på de «riktige» tingene.
Veiled foreldrene til å snakke om frustrasjon og motgang på riktig måte. Når en spiller møter motgang, kan det manifestere seg som frustrasjon. Det være mot dommer, medspiller eller trener. Som forelder kan det være vondt å se barnet sitt i en slik situasjon. Mitt beste råd til deg som trener er å veilede foreldrene til å flytte fokusere fra ytre faktorer til «hva kan vi gjøre noe med». Det er også viktig å veilede foreldrene til å gjøre barnet trygg på at relasjonen de imellom ikke er avhengig av prestasjon.
Har du en problemstilling du ønsker innspill på fra NFF sine fageksperter? Send inn ditt spørsmål til support@nffsupport.no.