Hopp til hovedinnhold
Geir Hansen, Sunnmøre Fotballkrets
Foto: Thomas Brekke Sæteren

Rekruttering av kvinnelige trenere i fotballen - en ny tilnærming

Hvordan kan vi engasjere flere kvinnelige trenere fra starten? Geir Hansen, med solid erfaring som trener både i bredde- og toppfotballen, nå Sportslig Leder og Trenerutvikler i Sunnmøre Fotballkrets, deler sin innovative løsning som er verdt å se nærmere på. Kan hans tanker være nøkkelen til et mer inkluderende trenerskap i barne- og ungdomsfotballen?

Tekst:   |  Publisert:   (Oppdatert: )

Stiller vi feil spørsmål?

Som trenerutvikler på Sunnmøre er det en høyt prioritert oppgave å utvikle og utdanne flere kvinnelige trenere. Dette, først og fremst til vår barne- og ungdomsfotball, men vi jobber også for å få fram kvinnelige trenertalenter til vår seniorfotball og toppfotball.
Vi har satt i gang flere prosjekter spesielt rettet mot kvinnelige trenere, både lokalt og nasjonalt – men, har vi høy måloppnåelse? I beste fall så er jeg svært usikker på det.

Det er søndag 5. november og klokken er 12.34.

Sunnmøre Fotballkrets arrangerer Tare Jentefestival, en barnefotballturnering for jentefotballen i vår krets og 1700 jenter spiller god fotball i Sparebanken Møre Arena.

Tidligere i uken har vi kåret Årets Grasrottrener og jeg sitter i hallen på «Trener-Cafèn» og venter på vår vinner som er Solveig Fadnes, hovedtrener for Emblem IL`s J8lag.

Solveig ble nominert til oss fra eget klubbmiljø og har i år gjennomført Grasrottrener 1 og 2.

Jeg gleder meg til å dele ut prisen som er et diplom til Solveig og 10.000 kroner til klubben hennes, pluss svært fortjent heder og ære.

Klokken 12.34 blåser årets vinner inn døren på «Trenercafèn». Årets Grasrottrener er lettere rød i kinnene og mottar prisen med tydelig stolthet og det gnistrer i øynene. Før jeg rekker å si noe spesielt, så snakker årets prisvinner om laget sitt, om miljøet, om jenteløftet i klubben, om trenerforum og om kvalitetsklubb. «Her har vi kåret rett vinner», tenker jeg. Solveig er opptatt av gjengen sin og hele klubben, ikke så opptatt av seg selv – men, kulturen og mulighetene som ligger i sin klubb og sitt nærområde. Jeg spretter opp av stolen for servere henne en kopp kaffe, men – neida – årets grasrottrener har ikke tid til kaffe og mer småprat – det er nye kamper og hun skal forberede laget til kamp.

Årets Grasrottrener på Sunnmøre er på turnering for spillernes skyld, ikke for å drikke kaffe med en Trenerutvikler fra kretsen – det er akkurat som det skal være, tenker jeg.

Geir Hansen og årets Grasrottrener i Sunnmøre, Solveig Fadnes
Geir Hansen og årets Grasrottrener i Sunnmøre, Solveig Fadnes
Foto: Jonas Pedersen, Sunnmøre Fotballkrets

Solveig sender meg på #Tbanen – min «Tanke-bane».

Jeg blir sittende igjen på «Trener-Cafén» og tar imot trenere i vår barnefotball som søker gratis kaffe og en prat om hvordan vi kan skape flest mulig gode utviklingsmiljøer i vår krets.

I løpet av dagen møter jeg 50 fantastiske barnefotballtrenere som viser sterkt engasjement og stor nysgjerrighet for trenerrollen. Av 50 trenere som kommer innom, er kun 2 kvinner – dette er jo total galskap, tenker jeg, hvor er alle disse flinke damene? Jeg skulle ønske det var 48 flotte menn og 48 flotte kvinner innom denne dagen.

#Tbanen tar meg til «FIKS» og jeg ser at vi har 1294 registrerte trenere på Sunnmøre. Jeg utvider søket til menn og kvinner, 1161 trenere er menn og 133 er kvinner. Mitt neste stoppested på #Tbanen er utdanning av trenere.

Hvor mange lokale trenere har vi hatt på kurs- og hvor mange av de er kvinner? Svaret er at 330 trenere har tatt Grasrotkurs i år og av disse er det 50 kvinner – og 280 menn.

Hva blir jeg målt på i jobben min av NFF sentralt og kretsen?

Det er mange ting – og alt er egentlig «viktigst». MEN, som trenerutvikler i krets så er en av de viktige arbeidsoppgavene og identifisere, utvikle og utdanne kvinnelige trenere.

Daglig letes det etter kvinnelige trenere som vi skal ta inn på kurs – Grasrot og B-lisens spesielt, men også inn mot A-lisens og Pro-Lisens. I tillegg jobber vi med kvinnelige nettverk for trenere og oppfølging gjennom kvinnelige trenere i landslagsskolen. Samtidig, det er utfordrende – fordi vi har så få å velge blant. Det er utfordrende å få flere kvinner inn på høyere trenerutdanning når vi har så få som driver med trenergjerningen på Grasrot-nivå, tenker jeg – og bøtter inn min 17ende kaffekopp for dagen.

«Jeg vil ha flere som Solveig Fadnes», er konklusjonen!

Jeg tenker med grøss på, hva som hadde skjedd om ikke Solveig hadde tatt initiativ når jentene på Emblem skulle starte lag. Da hadde vi mistet en kanontrener og årets Grasrottrener 2023 på Sunnmøre.

Jeg liker å tenke enkelt, jeg kan lite, men kan mye om det lille jeg kan -og plutselig faller løsningen på utfordringene med for få kvinnelige trenere ned fra himmelen i det 1700 jenter forlater Sparebanken Møre Arena denne søndagen.

  • Når gutte og jentelaget i din klubb skal starte 6-årslag så skal det minst være 2 likestilte trenere for laget – en mann og en kvinne.
    Klubbens oppstartsansvarlig stiller spørsmålet til foreldregruppen:
    - «Hvilken kvinne og hvilken mann stiller som trener på laget?
    I vår klubb skal vi ha en kvinnelig og en mannlig trener både på guttelagene og
    jentelagene våre.»
  • Klubbene i norsk fotball kjører et årsmøtevedtak og legger inn i klubbens sportsplan at alle lag i barnefotballen skal ha minst en kvinnelig og minst en mannlig trener på lagene sine.

Vi må slutte å spørre om hvem som ønsker å ta på seg trenerrollen, vi må spørre hvilken kvinne og hvilken mann som ønsker å være trener – da er jeg sikker på at vi får opp flere kvinnelige hender opp mot taket. Damene er jo glade i ungene sine de også og har lyst til å leve og påvirke miljøet hvor jenta eller gutten deres utøver sin hobby. Vi er opptatt av en god oppstart for spillerne våre i 6-7 årsalderen, akkurat det samme gjelder jo for trenerne også. Vi må få flere kvinnelige trenere i oppstarten – da får vi flere på Grasrotkurs, flere på B-Lisens, flere på høyere kurs og flere engasjerte og dyktige folk i vår fotball.

Så – den neste Solveig må komme inn som 6 års trener, hun kommer ikke inn som 14 års trener, det gjør heller ikke den mannlige treneren.

Avslutningsvis to tanker:

  • Solveig og de neste «Solveig ‘er», de skal være med å ta laget sitt gjennom ungdomsfotballen og inn i voksenfotballen i sin klubb. Det er her vi som kretsansatte kommer inn. Vi må se de, være på tilbudssiden med trenerkurs, skape nettverk og skape gode relasjoner, tilby muligheter for å være en del av landslagsskolen og møte de «der de er» på den viktigste arenaen - klubben.
  • Grunnen til at vi ønsker flere fotballtrenere som er kvinner er veldig enkel, tenker jeg:
    - Vi ønsker flere og bedre trenere.
    - Vi ønsker å forsterke fotballkulturen, da er vi avhengig av flere kvinner i trener og lederroller.

    #Tbanefotball fra,

Geir Hansen

Sportslig Leder og Trenerutvikler Sunnmøre Fotballkrets.

Geir Hansen
Geir Hansen, Sportslig Leder og Trenerutvikler Sunnmøre Fotballkrets.
Foto: Stig Arild Råket, NFF N&R
Var denne artikkelen nyttig?