Ønsker du å holde deg oppdatert på det siste innen fotballteknologi, utstyr eller høre hva trenere og fotballedere fra hele verden holder på med både innen barn, ungdom og elitefotball, er et besøk på United Soccer Coaches Convention noe å anbefale. For å synliggjøre størrelsen på konferansen kan det nevnes at det gjennomføres over 250 forelesninger, møter og praksisøkter for over 14 000 deltagende trenere og klubbledere over fire dager. I tillegg tilbyr flere hundre leverandører av alt innenfor fotball sine produkter i en enorm messehall.
Tekst: | Publisert:
Jeg har i løpet av de siste 10 årene vært så heldig å få besøke denne konferansen ved noen anledninger. Både for å følge med på eventuelle nye trender innen trening av barn og unge, og for å få en bekreftelse på at det vi holder på med her hjemme ikke er så langt unna hva de største fotballnasjonene gjør. Nå vil nok den gjennomsnittlige amerikaner mene at deres type fotball er den eneste riktige, uavhengig av mine gjentatte argumenter om en overdreven bruk av hender framfor føtter i deres variant. Men også "soccer" begynner å bli veldig populært i USA, og er nok trolig den raskest voksende fotballnasjonen i verden. På kvinnesiden har de allerede vært størst i antall spillere i mange år.
United Soccer Coaches convention
Å forstå fullt ut hvordan fotballen i USA er organisert, er ikke lett. De har riktignok United States Soccer Federation (USSF) eller US Soccer, som er medlem av FIFA og styrer landslag og de øverste ligaene på herre og kvinnesiden. Men de enkelte stater og universitet har også sine egne organisasjoner og ligaer, som det er vanskelig å få en helhetlig oversikt over. På trenersiden derimot, virker United Soccer Coaches å ha en mer nasjonal tilnærming, med en "trenerstige" ikke helt ulik den vi bruker fra UEFA. Og det er her den årlig konferansen virker å ha sin største gruppe av deltagere fra, nemlig trenere som må fylle på med etterutdanning for å beholde sin trenerlisens. Altså noe tilsvarende vårt cupfinaleseminar, men på steroider.
Teknologien overtar?
Etter å ha deltatt på tilsvarende konferanse for et år siden, skrev vi en artikkel her i tiim om tre tema som hadde gjort mest inntrykk under besøket. Da var vi innom teknologi, og bruk av virkemidler og metoder fra blant annet spillverden. Også i år utgjør teknologiselskapene innenfor videoanalyse, tracking/screening, skoleringsplaner, e-læring, kommunikasjon, websider osv. en stor del av utstillerne. Flere hevder blant annet at bruk av kunstig intelligens (KI) vil gjøre trenerhverdagen enklere, uten at jeg helt konkret fikk tak i hvilke områder dette gjaldt. Men med arbeidsområde innen barne- og ungdomsfotball og medlem av tiims redaksjon, gir konferansen meg både inspirasjon og nyttig kunnskap om hva som kommer for oss trenere innenfor "tech" området.
Å treffe nordmenn er alltid hyggelig når du er langt hjemmefra. Be Your Best fra Oslo er et godt eksempel på hvordan bruke teknologi (VR) i spillerutviklingen, og de har allerede gjort seg bemerket med blant annet Martin Ødegård som en av sine "testpiloter".
Som i fjor, er også et stort antall analyse verktøyer en del av hva som blir presentert. Det kan virke som det er helt naturlig å starte med monitorering av spillerne og spillet fra tidlig barnealder. Men det er ingen ting så langt som har overbevist meg om at det vil sørge for "flere - lengre - bedre".
Nå er jeg også ganske trygg på at menneskelige og pedagogiske egenskaper, kombinert med fagkompetanse, fortsatt vil være det viktigste i vårt møte med spillerne våre i fremtiden. Men at teknologi vil bli en større del av vår trenerhverdag fremover, tror jeg vi bare må belage oss på. Det kan virke som at "internett har kommet for å bli"..
Utstyrs mani, eller viktig for spillerutviklingen?
At amerikanere er glade i "gadgets" er vel godt kjent, og det er vel kanskje her kulturforskjellene kommer best til syne. Utstyrsprodusenter av alle typer drømmer jo om å komme inn på det amerikanske markedet, og utvalget av mer eller mindre unyttige (etter min mening) hjelpemidler for unge spillere til å nå sin drøm er utallige. Fascinerende, eller bare trist, husker jeg at jeg for noen år siden ble tilbudt skuddsikker fotballbag/sekk i kevlar med mulighet for å trykke på klubblogo og spillerens navn. Dette altså i et land du ikke har lov til å heade ballen før du er 10 år, men som ikke er like restriktive ved kjøp av våpen.
Et annet norsk selskap vi kjenner fra vårt samarbeid med 3v3 Norge er Bazookagoal. I sterk konkurranse med mange utstyrsleverandører gjorde de tydeligvis et godt inntrykk, med masse folk innom standen gjennom tre dager. Deres AirPitch bane så jeg ingen andre som hadde tilsvarende av, mens varianter av småmål var det mange som kunne tilby.
Årets topp av nye unyttige utstyrs ideer, (fortsatt etter min mening) må være den oppblåsbare "madrassen" for keepere til nesten 70 000 norske kroner (for den minste). Denne skal altså hjelpe flere unge til å trene på fallteknikk uten å få vondt eller skade seg. Den har muligens noe for seg ved mange repetisjoner på harde underlag, men demonstrasjonen så i hvert fall merkelig ut. Jeg vil tro norske klubber har bedre ting å bruke pengene på.
Unyttig eller ikke, så opplever jeg muligheten for å diskutere spiller og trenerutvikling i barne- og ungdomsfotballen med både leverandører og trenere fra andre kulturer veldig spennende. Og selv om vi kan være uenige i mye, så tror jeg har alle en genuin interesse i å utvikle fotballen videre. Noen riktignok med noe mer kommersiell agenda enn andre.
Her kan du se noen av hvilke utstillere som hadde stand på konferansen i år.
Forelesninger og praksisøkter
Det jeg bruker mest tid på under konferansen, er klasseroms foredrag og praksisøkter. Med 10-20 klasseroms økter hver time parallelt gjennom dagen, og praksisøkter fordelt på to innendørs fotballbaner og en futsal bane, er det nok av interessante temaer å dykke ned i. Her kan du følge både etterutdanningsprogram, og innslag fra først og fremst europeiske toppklubber, men også fra andre deler av verden. Det skotske fotballforbundet, og klubber som Borussia Dortmund, Chelsea, Ajax, Celtic og Inter er bare noen eksempler på innslag du kunne følge under årets konferanse.
Som nevnt innledningsvis, bruker jeg denne konferansen til både å oppdatere meg på nye "trender" innen trenerfaget, og som bekreftelse eller sammenligning av hva vi gjør hjemme, opp mot både hva som foregår her i USA, men også i andre deler av verden. Kulturforskjeller gjør at mye ikke er sammenlignbart, men innenfor barne- og ungdomsfotballen opplever jeg mange av de samme utfordringene.
Som et eksempel kan et av mine første klasseroms foredrag denne gangen, med tittelen "Into the future - new trends in coach education", forklare hva jeg mener. Jeg var full av nysgjerrighet på hva jeg kunne ta med hjem, innpakket i overskrifter som:
- Autonomi supportive coaching (handlet om medbestemmelse, spørrende tilnærming og gi oppgaver til en spillergruppe)
- Trauma supportive coaching (handlet i stor grad om hvordan kommunisere med spillerne og relasjonskompetanse)
- Cognitive load theory (vår barne og ungdoms formel i praksis, og balanse mellom mestring og utfordringer)
- Familiarity ( viktigheten av en spillmodell, skoleringsplaner og bruk av betingelser for å forsterke læringsmoment var stikkord her)
Men jeg fikk egentlig bare bekreftet at dette er innhold i våre trenerkurs vi har hatt i lang tid, og ikke spesielt nytt. Men et greit eksempel på at vi følger "trendene" i trenerutdanningen.
Se en oversikt over hvilke foredragsholdere som deltok her.
Ikke like lett å gi en oversikt over alle foredrag og økter, men for de som måtte være spesielt interessert kan en "Convention app" med program lastes ned her.
Media
Interessen for United Soccer Coaches Convention synes kanskje best når du tar en tur gjennom "Media Row". Ett tyvetals radiostasjoner og podcasts holder side om side daglige sendinger til forskjellige målgrupper og steder i landet. Det er også tydelig at mange av de forskjellige trenergrupperinger under United Soccer Coaches i USA bruker denne type media som formidlingskanal.
Og vi er jo ikke et steinkast fra Hollywood uten innslag derfra.
Til slutt
Skal du på studietur, kan jeg absolutt anbefale denne konferansen. Som nevnt, er den generelle barne- og ungdomsidrett kulturen ganske ulik vår egen. Dette bærer jo da også fotballen preg av, men likevel er det mange impulser og erfaringer du sitter igjen med etter noen dager her. At amerikanere også er veldig interessert i europeisk fotball er også tydelig, så jeg kan garantere gode diskusjoner og erfaringsutvekslinger.
Ta gjerne kontakt hvis du skulle trenge mer informasjon, god tur!