Hopp til hovedinnhold
EA Sports/FCFutures
Foto: EA Sports/FCFutures

Gamification og løkkefotball

I samarbeid medNorsk Tipping

To ord som hver for seg får godt med treff på Google, men har de noe med hverandre å gjøre? Ja, mener UEFA som nå har gått i samarbeid med spillteknologigiganten EA Sports. De håper å få spillfrelste barn og ungdom til å kombinere "gaming" med fotballaktivitet på løkka. Og kanskje også i organisert trening?

Tekst:   |  Publisert:

Fagansvarlig barn og ungdom, Spiller og trenerutvikling NFF
Bo Folke Gustavson

På en UEFA Share samling i Belgia nylig, ble jeg introdusert for et nytt konsept de håper skal få flere barn og unge til å kombinere gaming med fotball ute på banen .Tanken er å koble spillet til noen øvelser som kan øves på inne, før man går ut og tester i praksis. Først og fremst som egentrening, men også gjennom organisert aktivitet i klubb.

Gaming og frafall

Ifølge tall fra Medietilsynets undersøkelse fra 2020 spiller 86 % av 9 – 18-åringene dataspill; 96 % av guttene og 76 % av jentene. Ett av de mest populære spillene er FIFA. Nyere studier viser også at barn og unge spiller mer nå enn før pandemien. Legger man til frafallet, spesielt under Covid, er det lett å trekke paralleller mellom gaming og færre som deltar fysisk i fotballen, selv om problemet selvfølgelig er mer sammensatt.

FC Futures

I over 20 år har EA Sports lansert FIFA versjoner til alle de som synes fotball er morsomst, eller i hvert fall gøy, digitalt. Nå har de i sitt FC Futures univers laget syv øvelser de tenker passer godt både til spillverden og den fysiske delen av spillet. Og det er dette UEFA, sammen med tunge aktører som blant annet Premier League og La Liga, og en rekke kjente fotballprofiler har tro på skal få ungdommen ut av gamingstolen.

For trenerne også?

Jeg har alt for lite innsikt i barn- og unges spillvaner og de som bruker FIFA mest, til å mene noe om dette kan fungere. Løkkefotballen har jo i mange år nå nærmest blitt erklært død, selv om det helt sikkert fortsatt er mye uorganisert aktivitet på våre kunstgressflater. Men kan vi få flere til å begynne, eller spille mer fotball inspirert av gaming, er jo det veldig bra.

Når det gjelder bruk av den samme fremgangsmåten for organisert trening, avventer jeg til vi får litt mer erfaring før en eventuell "dom". Selve øvelsene som er brukt, representerer jo ikke noe nytt, og bryter kanskje litt med NFFs spillmodell og ønske om mest mulig spillsentrert aktivitet. Men metodikken med å skape inspirasjon og motivasjon i forkant av treningen liker jeg. Videre er jeg ganske sikker på at "gamification" er et begrep vi trenere kommer til høre mer om i tiden som kommer. Samtidig må vi passe oss for at vi ikke kobler barne- og ungdomsfotballen til kommersielle aktører som gjør at det blir dyrere være med.

Les tidligere artikkel om bla. gamification her

FC Futures øvelsene kan også lastes ned som PDF her.

Var denne artikkelen nyttig?