Hopp til hovedinnhold
OBOS Cup G16
Foto: Dag Værvågen, NFF Akershus

Motivasjon i fotball: Kunsten å Skape Motiverte Fotballspillere

I samarbeid medNorsk Tipping

Hva skal til for at spillerne dine skal elske fotballen år etter år? Uansett om de spiller for moro skyld eller drømmer om en karrière som toppspiller, er hemmeligheten den samme: de må ha det så gøy at de alltid gleder seg til neste treningsøkt. Nøkkelen er å skape en trenings hverdag som holder dem engasjert over tid. Her deler KA Trener i NFF Indre Østland, Anders Mortensholm, sine tips på hvordan du kan få til nettopp det.

Tekst:   |  Publisert:

KA Trenerutvikler i NFF Indre Østland
Anders Mortensholm

Vi vet mye om frafall. Mange ungdommer som prøver å nå proffdrømmen slutter med fotball. Mange av de som spiller fotball for gøy slutter med fotball.

Så hva er det med spillere, lag og kull som holder det gående helt inn i seniorfotballen, og kanskje videre inn i toppfotballen? Hva er det disse gjør annerledes enn spillere, lag og kull som forsvinner?

Et uomtvistelig faktum er at de beste blir best blant annet fordi de har en høy treningsmengde, og evner å opprettholde den høye treningsmengden over tid. Les mer om treningsmengde her.

I konkurranse med gaming, dating, skole og andre interesser er det ikke gitt at spillere skal velge å komme på fotballtrening. Men det er noen ting vi kan gjøre for å maksimere sannsynligheten for at de kommer tilbake igjen og igjen.

Hva om du kunne skape sterke relasjoner i spillergruppa di, fylle spillerne med mestringsfølelse, gi spillerne verdifulle tilbakemeldinger og skape et miljø hvor latteren og smilet sitter løst…

…tror du at du folk ville fortsatt å komme på treningene dine da?

Her følger 4 praktiske grep du som trener kan ta for å skape og vedlikeholde motivasjonen til dine spillere.

Bygg sterke relasjoner

Vi trenere er eksperter på å behandle spillerne som gruppe. Men vi er ikke alltid like flinke til å se og forstå de ulike menneskene gruppen består av. Enten spilleren sikter seg inn på en karriere i toppfotballen eller om man ønsker å holde så mange som mulig i idretten så lenge som mulig, er det avgjørende at spilleren føler seg sett og satt pris på.

En av de første byggesteinene for å skape sterke relasjoner er at treneren utviser en genuin menneskeinteresse. Se for deg å ha en trener som tiltaler deg med fornavn, skaper øyekontakt og utviser en interesse for hvordan du har det og hvordan du opplever ting. Ville dette bidratt til at spillerne likte å komme på trening? Eller se for deg det motsatte. At treneren overser deg og bagatelliserer dine opplevelser.

Den neste byggesteinen for å skape sterke relasjoner er tillit og kommunikasjon. Tillit skapes når treneren handler i tråd med spillerens beste og kommuniserer dette til spilleren på en forståelig måte. Treneren må oppleves som trygg, ufarlig og velmenende for spillerne. Når menneskene i et fotballag skal yte sitt beste må relasjonen virke motiverende og gi energi og arbeidsevne. Du har sikkert møtt noen slike mennesker i løpet av ditt liv. Disse menneskene som faktisk fyller deg med motivasjon, energi og pågangslyst.

En god måte å styrke denne tilliten på er gjennom samtaler. Man får jo som regel en sterkere relasjon med noen man snakker ofte med, enn hva tilfellet er med noen man knapt har samtaler med. Som trener kan man derfor være oppmerksom på hvorvidt man får snakket godt med hver enkelt spiller regelmessig. Dette kan både være samtaler om hvordan spilleren har det, men også tilbakemeldinger som er ment til å utvikle spillerens fotballferdigheter.

Den tredje byggesteinen for å skape sterke relasjoner er emosjonell modenhet. Trenere som håndterer det emosjonelle i møte med spilleren vil bli mer troverdige og forutsigbare for spilleren. Et ikke ukjent eksempel er treneren som lar sine egne følelser renne over i møte med motgang og begynner å påføre spillerne skamfølelse gjennom lumpne kommentarer, noe som åpenbart kan ha en uheldig påvirkning på relasjonen. Et annet eksempel kan være treneren som ser at spilleren har under-prestert og setter av tid til en mer empatisk samtale om hvordan spilleren opplever situasjonen og kommer med tilbakemeldinger som kanskje kan hjelpe spilleren.

Øker det sannsynligheten for at spilleren kommer på trening også neste måned, dersom spilleren opplever sterke relasjoner både til treneren og til medspillerne? Eller senkes sannsynligheten for at spilleren kommer på trening neste måned dersom relasjonen til treneren og de andre spillerne er litt dårlig?

Skal man skape toppfotballspillere, så handler det om å få spilleren til å stå i en høy treningsmengde over mange år. Dette blir langt enklere å få til dersom spilleren har gode relasjoner til de andre på treningen.

Og dersom målet er å holde ungdom i aktivitet helt inn i voksenlivet, så øker sannsynligheten for dette også, dersom man velger å jobbe godt med å skape sterke relasjoner.

Skap mestringsfølelse

Se for deg at du er 9 år. På trening er du best. Du takler, går på dribleraid og scorer mange mål. Dette er gøy for en periode, men det blir fort kjedelig når man ikke møter noe motstand. Du står i fare for å miste motivasjonen. Kanskje husker du barnestjerna i din egen klubb som bare plutselig sluttet med fotball?

Se for deg at du er 15 år og stjerna på ungdomslaget. Du er en fantastisk dribler som ofte tar initiativ for å gjøre deg spillbar. Du er uredd. Du tør å prøve på ulike finter og utfordrer gjerne en mot en når du får sjansen. Så blir du flyttet opp til A-laget. På A-lagstrening er motstanderne større og bedre enn deg. Driblingene sitter ikke lenger. Når du får ballen, våger du bare å slå støttepasninger. Du prøver ikke å gjøre deg spillbar. Når du får utfordringer som er på for høy vanskelighetsgrad, blir du frustrert, redd og kan miste motivasjonen.

Nå kan du se for deg at du er 19 år og møter utfordringer på ditt eget nivå. Du lykkes ikke hver gang. Spesielt ikke når du er ukonsentrert. Men når du prøver ditt beste henger du med.Det er nå du opplever mestringsfølelse. Den deilige følelse av å ha klart noe vanskelig. Kan du huske følelsen du fikk sist du klarte noe vanskelig? Det er den følelsen vi jakter på.

Nettopp dette med å gi utfordringer til hver enkelt spiller som står i stil med ferdighetsnivået deres, har du sikkert hørt mange ganger. Men mange frafall kan spores tilbake til nettopp dette.

Tenk å kunne gi de samme tilbakemeldingene og gi de samme øvelsene og instruksjonene til alle spillerne. Det hadde gjort trenerrollen mye enklere for deg. Men faller du inn i dette sporet, er det en stor sannsynlighet for at spillerne dine får utfordringer som ikke står i stil med ferdighetene sine. Og de står i fare for å miste motivasjonen. Derfor blir din jobb som trener å gi ulike utfordringer, ulike øvelser og ulike typer tilbakemelding til dine spillere. Det handler om å treffe hver enkelt spiller der de er akkurat nå.

Gi tilbakemeldinger på fremgang

Det er gøy å vinne fotballkamper. Og når vi leder 4-3 med femten minutter igjen av kampen, kan det føles litt tyngre å bytte innpå den svakeste spilleren på laget.

Og når forsvarsspilleren dribler foran eget mål så vi mister ballen og får mål imot, er det fristende å be forsvarsspilleren slutte med dette og heller slå ballen ut over sidelinjen eller dunke den blindt fremover i banen når man føler seg presset.

Samtidig vet vi at en av de største driverne til frafall i fotball er resultatfokuset til oss trenere. Som igjen påvirker læringsmiljøet i spillergruppen og hvordan spillerne kommuniserer med hverandre. Har du noen gang hørt en spiller påføre en medspiller skamfølelse med lumpne kommentarer? Mange slutter fordi de opplever et stort press og stress.

Ja, vi skal prøve å vinne kampen. Og ja, vi skal lære spillerne å løse spillsituasjonene på en hensiktsmessig måte. Men måten vi gir tilbakemeldinger til spillerne våre på, avgjør om tilbakemeldingene våre oppleves som motiverende eller ødeleggende.

Det blir langt enklere å gi gode tilbakemeldinger til spillere dersom man har individuelle prosessmål man jobber med. Kanskje venstrevingen ønsker å komme til flere innlegg. Kanskje høyrebacken ønsker å ha flere vellykkede gjennombruddspasninger når vi frispiller bakfra.

Tenk så motiverende det er at høyrebacken nå klarer å treffe på pasningene inn til midtbanespilleren og opp til spissen, fordi at man har en bedre posisjonering på banen, er mer orientert før ballmottak og bruker kortere tid fra ballmottak til pasning. Ja, kanskje ble det noen balltap også. Men det å gå fra 3 vellykkede gjennombruddspasninger til 12 vellykkede gjennombruddspasninger er jo motiverende.

Nå kan du gi detaljerte tilbakemeldinger til hver enkelt spiller som fokuserer på spillerens personlige fremgang innenfor et visst tema. Dermed kan du fokusere på spillernes fremgang og utvikling, istedenfor et ensidig fokus på resultatene.

Skap trivsel

Er det gøy å gjøre det samme på hver trening? Ikke i lengden. Er det gøy å stadig bli dyttet utenfor komfort sonen? Ikke i lengden.

Som fotballtrenere skal vi jo være opptatt av utvikling av ferdigheter, fremgang og effektivitet. Og dette er det helt avgjørende at vi jobber systematisk med. Men la oss se for oss et ekstremt eksempel. Ta treningen hvor alle spillerne jobber på nippet av ferdighetsnivået sitt, og den ene øvelsen flyter sømløst over i den neste. Men ingen smiler eller ler.

Det å gi gass hele tiden kan oppleves slitsomt og ensidig. Alle trenger litt pusterom iblant. Så som trener kan man også lete etter muligheten for å legge inn aktiviteter på en og annen trening som ikke har som hensikt å utvikle fotballferdigheter, men å utvikle trivselen og frembringe smil og latter.

Kanskje kan man skape takhøyden og kulturen for å komme med den kjappe, vittige kommentaren eller den morsomme historien.

Noen eksperter sier at følelser er den sterkeste og mest ekte måten vi har for kommunikasjon i et lag. Det å dyrke de positive følelsene kan derfor sies å være et mulig satsningsområde, både i breddelag og i satsningslag.

Det handler om å skape en kultur hvor spillerne faktisk trives.

Hvilke spillere blir best til slutt?

For å kunne bli best må man trene med høy kvalitet og høy treningsmengde. Og man må stå i et løp med høy treningskvalitet og høy treningsmengde over mange år.

Ønsker du å hjelpe den hardt satsende spilleren med proffdrømmen i magen? Da må du bidra til å stimulere den indre motivasjonen. Spilleren må glede seg til neste trening.

For å hjelpe til med dette kan du som trener gjøre ditt beste for å:

  • Bygge sterke relasjoner
  • Skape mestringsfølelse
  • Gi tilbakemeldinger på fremgang
  • Skape trivsel

Hvilke spillere deltar i fotballen lengst?

Det er ikke utenkelig at mange av de som i dag er voksenfotballspillere har hatt en positiv opplevelse av sin barnefotballdeltakelse og ungdomsfotballdeltakelse.

Breddefotballen står sterkt i Norge og i de største byene har vi et divisjonssystem som tillater deg å spille både i 4.divisjon, 7.divisjon og 10.divisjon. Her spiller voksne fotballspillere fordi de synes det er gøy. Og reisen mot å bli voksenfotballspiller har for alle disse spillerne medført både oppturer de gjerne deler med vennene sine i lystige lag og nedturer som fortsatt sitter i kroppen.

Men de har ikke gitt seg med fotballen og de gleder seg fortsatt til neste trening. De spiller fordi det er gøy.

Hvilke spillere gir seg med fotball?

Det kan være mange grunner for å gi seg med fotball. Mange gir seg allerede på barneskolen. Hvorfor? Ofte fordi de ikke opplevde mestring. De andre var mye bedre og sentret ikke til meg. Eller fordi treningene var kjedelige. Det var ingen smil og latter.

I ungdoms fotballen ser vi at det faller fra spillere i overgangen fra barneskole til ungdomsskole og igjen når det blir tid for overgang fra ungdomsskole til videregående skole. Hvorfor? For noen handler det om helt naturlige grunner som at de heller vil forfølge andre interesser eller at man har kommet inn i en vennegjeng som er opptatt av helt andre ting, og gjerne vil passe inn.

Men for andre kan det handle om lite spilletid, resultatorientering, lite mestringsfølelse, opplevelse av press og stress eller mangelen på latter og glede. Og hvis dette er tilfelle, så er det din jobb som trener å se på det produktet du leverer til dine spillere. Det er helt greit å slutte på fotball, men det er ikke bra om folk slutter fordi de har det ugreit.

Så, her er noen verktøy du kan ta tak i for å jobbe med at folk skal få det litt mer greit på treningene og kampene dine:

  • Bygg sterke relasjoner
  • Skap mestringsfølelse
  • Gi tilbakemeldinger på fremgang
  • Skap trivsel
Var denne artikkelen nyttig?