Hvordan ser egentlig en ideal økt i barnefotballen ut? Hva bør den inneholde, og hvordan organiserer og veileder vi aktiviteten? Her viser to meget erfarne trenere i barne- og ungdomsfotballen hvordan vi gjennomfører en både morsom og utviklende barnefotballøkt.
Tekst: | Publisert: (Oppdatert: )
Vi utfordret mangeårig Telenor Xtra ansvarlig i Fjellhamar Fotball; Gudbrand Ensrud, og en med minst like lang fartstid som akademi ansvarlig og trener, nå fagansvarlig for barnefotballen i NFF Akershus; Knut Erik Johansen. De fikk i oppdrag å gjennomføre en ideell treningsøkt for barn med temaet "Komme til avslutning - score mål". Spillerne er 9-10 åringer fra Fjellhamar Telenor Xtra FFO. Her er deres viktigste råd:
Planlegging og organisering
Å være godt forberedt er avgjørende for hvordan økta gjennomføres. Skal vi få mest mulig aktivitet, og minst mulig "dødtid", må vi planlegge alt fra tema, valg av øvelser og gruppeinndeling. Her er noen viktige punkter for planleggingen:
- Hvem kommer (Spond?)
- Velge tema for økta (rød tråd gjennom økta)
- Velge læringsmomenter/fokus på spillsituasjoner
- Lage/velge øktplan (tiim.no)
- Sette opp grupper/differensiere både på lags sammensetning og innhold?
- Dele planen med de andre trenerne
Har dere mulighet til å sette opp banene for øvelsene i forkant, er det fint, hvis ikke, ha i alle fall alt utstyr klart. Viktige punkter her er:
- Ha orden på utstyr
- Sette opp mest mulig av øvelser i forkant (minst mulig kjegler, bruk linjene hvis mulig)
- Ball stasjoner, kjegler, vester mm. klart
- Tenke på at det skal være enkel å forandre, og å gå til neste øvelse
Kom raskt i gang, og sørg for høy aktivitet (og intensitet)
Det kjedeligste spillere vet er å måtte vente på å komme igang med å spille fotball, fordi vi trenere bruker masse tid på å forklare alt som skal skje i løpet av økta. Så samle gruppa før start, men kom raskt igang.
- Samle gruppa
- Kort forklare dagens tema og momenter
- Dele inn grupper/differensiere ifht. øvelser og Aktivitetskategorier (oppvarming, deløvelser, spill)
Så fort økta er igang, gjelder det å minimere stopp i aktiviteten. Har vi planlagt godt, skal det være fort gjort å skifte fra en øvelse til en annen.
- Bruke minst mulig tid fra øvelse til øvelse (se organisering i forkant)
- Med fast tema for hele økta (rød tråd), bør øvelsene ha tilsvarende fokus og læringsmomenter
- Bruk pausene effektivt (vann, nye beskjeder osv.)
Veiledning og justering underveis
Stopp i spillet, eller "frys" kan være et effektivt virkemiddel, men prøv å hold det på et minimum. Skal det brukes, så gjør det gjerne raskt tidlig i øvelsen, slik at alle skjønner hva dere ønsker. Bruk så heller oppmuntring og veiledning løpende mens spillet er igang. Husk å justere banestørrelser, gruppeinndeling eller andre betingelser hvis øvelsen ikke fungerer.
- Veiledning og positiv forsterkning
- Korrigere banestørrelse
- Gruppeinndeling
- «Regler og betingelser»
Avslutning av økta
Når økta er over, er det alltid greit å ta en kort oppsummering. La spillerne få lov til å komme med sine innspill, og gi gjerne en positiv tilbakemelding med eventuelle punkter det må jobbes mer med. Motiver til egentrening mellom treningsdagene.
- Samle gruppa
- Innspill fra spillerne
- Kort oppsummering fra trenerne
- Motivere til egentrening
- Hva skal vi trene på neste gang?
Økta som er brukt som eksempel finner du med tema Telenor Xtra økter her på tiim. Under kan du også se noen av øvelsene som er brukt med veiledning fra trenerne: