Hopp til hovedinnhold
Morten Ravlo
Foto: NFF

#Kudos - Morten Ravlo

I samarbeid medNorsk Tipping

I denne utgaven av #Kudos, møter vi vår sportssjef og landslagstrener i futsal, Morten Ravlo. Han er opptatt av at vi får enda flere gode utviklingsmiljøer i futsal, noe som vil bidra positivt til både bredde og topp.

Tekst:   |  Publisert:

I denne spalten møter vi trenere som av ulike grunner fortjener kudos for innsatsen de har gjort for sporten, laget eller lokalmiljøet. I denne utgaven møter vi landslagstrener Morten Ravlo. Les tidligere utgaver av #Kudos her.

Navn: Morten Ravlo

Stilling: Hovedtrener Norge A-herrer og A-kvinner Futsal

Trener siden: 2014 (fotball) og 2019 (futsal)

Fortell om laget du er trener for?

Landslag A-kvinner og A-herrer futsal. Plukket ut blant omtrent 4000 senior spillere som driver med futsal i Norge. Spillerne er de beste og mest dedikerte som passer til systemet vi spiller.Herrelandslaget er pdd ranket som nr. 100 i verden (41 i Europa) mens det nystartede kvinnelandslaget har spilt for få kamper til å være inne på rankinglisten. Vi er med andre ord en fersk nasjon i verdensidretten futsal, men vi ser lyst på fremtiden og har ambisjoner om å fortsette veksten i aldersbestemt futsal og øke kvaliteten i toppen.

Som trener, hva er din viktigste oppgave?

Jeg er både landslagstrener og sportssjef og med det følger det litt forskjellige oppgaver og fokus.

Som landslagstrener er min viktigste oppgave å skape prestasjonskultur, utvikling og oppnå gode resultater med våre landslag. Mens som sportssjef er jeg opptatt av å bidra til utvikling av flere gode klubbmiljø i futsal på alle nivåer, som i fremtiden vil understøtte flere og bedre aktuelle landslagsspillere. Vi er også opptatt av åpenhet og delingskultur, og hvordan vi kan bruke fagkompetansen rundt landslagene til å skape mest mulig utvikling for sporten vår.

Fortell om en øvelse du er spesielt glad i og hvorfor.

På landslagssamlinger er tiden alltid knapp. På bare noen få dager må vi forberede laget til kamp, og ofte til flere kamper på kort tid. Derfor foretrekker jeg helhetlige og kamplike øvelser, der vi trener på det vi, etter en analyse av motstanderen, anser som mest avgjørende for kampen. Eksempelvis når vi skal møte ekstremt gjennombruddshissige motstandere som Frankrike og Marokko så trener vi mye på markeringsteknikk og sikkerhetsavstand, og å ikke slippe spillere bak ryggen vår.

Generelt liker jeg øvelser som har høy spesifisitet og er så kamplikt som mulig, så vi bruker mye tid på å implementere det vi ønsker å trene på inn i spillsekvenser.

For deg som trener barn og unge vil jeg anbefale å spille mye, men i tillegg vil jeg også trekke frem noen isolerte øvelser som fokuserer på basisferdigheter i futsal. Disse øvelsene legger vekt på pasninger, sålemedtak, tosidighet og god kroppstilling, som er noe alle spillere trenger i «verktøykassen» sin hvis de skal bli veldig gode futsalspillere.

Trekanten med påbygning til avslutning | tiim

https://tiim.no/ovelse/futsal-femkant

Jeg vil også anbefale å ta en titt på skoleringsplanene for futsal, og finne øvelser og treningsfokus som passer for den aldersgruppen du trener.

8-9 år

10-11 år

12-15 år

16-19 år

Hvilket øyeblikk har betydd mest for deg som trener?

Tidligere i år spilte vårt nye kvinnelandslag sin første kamp. Med 1350 tilskuere til stede, seier og fantastisk stemning i Kolstad Arena, ble det en minneverdig begivenhet. Den historiske betydningen av å etablere et kvinnelandslag, kombinert med kampens ramme og vår egen prestasjon, gjorde opplevelsen ekstra spesiell.

Hva er det beste rådet du har fått (i rollen som trener)?

Å være trener er teamarbeid. Er godt råd jeg har fått, er å sørge for å få med deg folk som deler ditt grunnleggende verdisett på og utenfor banen, og som samtidig utfyller deg faglig og pedagogisk.

Hva er dine beste egenskaper som trener?

Jeg er opptatt av det relasjonelle og pedagogiske i trenergjerningen, og tror dette er styrker ved meg. Jeg brenner i tillegg virkelig for norsk futsal og er opptatt av at vi innenfor våre rammer og kompetanse til enhver tid skal gjøre alt vi kan for å prestere best mulig og utvikle oss fra samling til samling.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

Jeg ønsker å sende stafettpinnen videre til landslagstrener A-kvinner; Gemma Grainger.

Var denne artikkelen nyttig?